La Borsa
Més valors
Economia

Tot esperant les decisions de Draghi

La determinació de la política monetària en els darrers anys fa que inversors i analistes analitzin cada moviment dels bancs centrals per endevinar una possible i temuda retirada d’estímuls.

Les conseqüències reals del canvi de cicle en la política monetària no seran tan greus perquè la retirada dels estímuls es farà d’una manera molt gradual. Prova d’això és el que està succeint als EUA
Els mercats han sobrereaccionat davant els primers missatges del BCE

Fa gairebé un mes, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va apuntar una retirada gradual dels estímuls en una conferència organitzada pel mateix organisme a Sintra, Portugal. Si més no, aquesta és la interpretació que van fer els analistes de les declaracions de Draghi. I la reacció no es va fer esperar. La inestabilitat es va instal·lar als mercats, especialment al de deute, on es van produir vendes massives, i l’euro es va enfortir respecte al dòlar. Tant és així, que el BCE es va veure obligat a matisar les paraules del seu president. Diversos portaveus van deixar clar que l’abandonament de la política monetària ultralaxa no era tan imminent com alguns havien interpretat.

Aquest episodi demostra dues coses. En primer lloc, la importància que els agents financers donen a les decisions que ha de prendre aquest organisme en matèria de política monetària. És a dir, com pot arribar a influir qualsevol decisió en els mercats, almenys a curt termini. I, de retruc, posa en evidència la dificultat que té davant seu el BCE en l’àmbit de la comunicació. Ha de ser capaç de prendre les decisions que requereix la conjuntura i, a la vegada, de comunicar-les amb una cura extrema per tal que els inversors no sobrereaccionin. En aquest sentit, es vol evitar repetir allò que va succeir l’any 2013, quan el llavors president de la Reserva Federal nord-americana va insinuar que la retirada dels estímuls estava a prop i els mercats van reaccionar d’una forma exagerada.

Inquietud.

Per tant, és evident que analistes i inversors estan inquiets davant les decisions que pugui prendre l’autoritat monetària europea. Aquesta preocupació està relacionada amb la importància que han tingut els estímuls que els bancs centrals han posat en marxa durant els anys de crisi financera. De fet, els experts atribueixen a aquestes institucions part del mèrit del fet d’haver evitat els pitjors efectes que hagués pogut tenir la crisi. També, en part, de la bona evolució que estan mostrant les principals economies occidentals.

La por que genera una possible retirada dels estímuls, per tant, no és altra cosa que l’altra cara de la mateixa moneda. Molts agents financers temen que, si es posa a fi a les polítiques monetàries ultralaxes, els mercats de capitals, molt beneficiats per l’entrada de liquiditat que han propiciat els bancs centrals, se’n poden ressentir.

Els experts semblen tenir clar que el primer pas del BCE serà posar fi al programa de compra de deute. Aquest ha fet pujar els preus del deute sobirà i corporatiu, i ha baixar els tipus. Per tant, si l’organisme es retira del mercat, en caure la demanda, poden decréixer els preus i incrementar-se els interessos. De fet, segons Félix López, analista d’ATL Capital, la renda fixa serà la més perjudicada per l’enduriment de la política monetària. A més, diu, una possible pujada de tipus d’interès -el que s’espera que sigui la segona decisió del BCE--pot provocar volatilitat a les borses en el curt termini. No obstant això, López preveu que, a mitjà termini, aquestes decisions siguin “positives per a la renda variable y negatives per a la renda fixa”.

En aquest context, també hi ha veus que posen calma a la qüestió. Com el professor d’EADA Bussines School Rafael Sambola, que reconeix el nerviosisme dels mercats davant el canvi de cicle en la política monetària però assenyala que les conseqüències seran més atenuades del que alguns auguren. La raó és que el canvi es farà de manera molt gradual. Això és, diu, el que està succeint als EUA. I tant els mercats com l’economia ho estan digerint sense gaires problemes.

LES XIFRES

60.000
Compres.
Són els milions d’euros que compra cada mes el BCE en el mercat de deute públic i corporatiu. El volum d’adquisicions mensual es va reduir a partir del mes de d’abril i la hipòtesi més plausible per als analistes és que es continuí minvant gradualment durant la part final de l’any.
0%
Tipus d’interès.
El BCE va decidir en la seva darrera reunió mantenir els tipus de referència en un històric, per tan baix, nivell del 0%. El tipus de dipòsit i el de préstec se situen en el -0,40% i 0,25% respectivament. Sembla que l’organisme trigaria més a actuar en aquest sentit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT ESPANYOL

La zona euro creix un 0,6% en el segon trimestre

L’economia de la zona euro ha experimentat un creixement del 0,6 per cent en el segon trimestre de l’any, una dècima per sobre de l’expansió registrada en els tres primers mesos del 2017, segons...

 
empresa
tèxtil

Roba antimosquits per a mascotes feta a Terrassa

terrassa
 
municipal
turisme

L’Oficina de Turisme de la Paeria atén un 30% més de consultes que el 2016

Lleida
 
treball

(Mai s’és) massa vell a la feina

Barcelona
 

“He notat sovint que m’enfonsava”

L’Hospitalet de Llobregat
 
Economia
Un nou model de negoci immobiliari

Les ‘fintech’ del totxo

Barcelona
 
empresa
exportacions

L’Anoia és la comarca de la regió amb més presència d’empreses exportadores

manresa
 
Economia

El projecte de magatzem impulsat per Gas Natural al Bages, en via morta

 
municipal
campanya d'estalvi

Mig miler de lleidatans aprenen a estalviar llum

Lleida