Economia

TANT

X

Dèficit fiscal, encara

Dilluns es va publicar una nota sobre el finançament de les comunitats autònomes el 2015. Durant molts anys, el Ministeri d’Hisenda es negava a donar informació sobre les balances fiscals autonòmiques. Aquesta estratègia va fer fallida gràcies al treball d’investigació fet per molts experts.

Com que publicar les balances fiscals és un escàndol polític, Hisenda ha optat per inventar una altra mesura i un altre mètode, que no reconeix ningú. L’artífex d’aquest gir ha estat Ángel de la Fuente, un professor de la UAB fundador de Ciutadans que firma la nota. De la Fuente és un acadèmic peculiar, que ja el llunyà 2000 escrivia que el resultat de les balances fiscals no li agradava perquè no encaixava amb les seves opinions polítiques. Amb aquest rigor, no ha d’estranyar que el Ministeri d’Hisenda el seleccionés com a expert en balances.

Els números estan clars, motiu pel qual esmerçar recursos públics pagant estudis de De la Fuente que emboliquin més la troca és inútil. La comissió per a la reforma del sistema, en què sàviament no participa la Generalitat, ha optat també per la continuïtat del sistema actual amb ben poques novetats.

Es proposa cedir més impostos a les comunitats, però mantenint fons d’anivellament, cosa que fa que a efectes pràctics la cessió d’impostos sigui una entelèquia. En teoria es donarien més diners en funció dels impostos que recapta l’Estat al territori, però els resten amb fons d’anivellament i “solidaritat”. A Catalunya les reformes del sistema es van vendre explicant que tindríem més recursos obviant la segona part de la pel·lícula, que ens “anivellarien” després ells de manera unilateral per acabar igual o pitjor, com s’ha comprovat. Llegint certs diaris de Barcelona que fabulen aquests dies amb ofertes de finançament de Mariano Rajoy, és bo tenir-ho present.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida