Economia

Gastronomia

Girona prepara l’edició més gran del Fòrum Gastronòmic

L’esdeveniment se celebrarà del 19 al 21 de novembre i disposarà d’un 20% més d’espai firal, més de 200 empreses participants i almenys 80 ponents

El Fòrum Gastronòmic tornarà a Girona del 19 al 21 de novembre amb l’edició “més gran en tots els sentits”. Així ho va remarcar ahir el director del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, durant la presentació de l’esdeveniment davant un centenar de persones al monestir de Sant Pere de Galligants. Així, es preveu no només un creixement d’un 20% més de l’espai firal respecte a la seva edició anterior, el 2015, sinó també més de 200 empreses participants –70 de les quals participen per primer cop al fòrum– i més de 80 ponents.

La nova edició del Fòrum Gastronòmic aposta per la sostenibilitat i la diversitat com a eixos temàtics i manté el mateix model que ha funcionat en les edicions anteriors, amb un gran espai firal amb representants dels sectors de la distribució, la producció d’aliments i begudes, el foodservice, però també amb l’equipament i la maquinària, entre d’altres aspectes. “El fòrum és un magnífic aparador” per a les empreses, va insistir Palau, el qual va afegir-hi que la majoria d’aquestes són empreses catalanes i espanyoles, però que també n’hi ha d’Itàlia, Holanda França i Bèlgica.

L’esdeveniment, que en la darrera edició, a Girona, va reunir més de 24.000 participants, també inclou diversos premis, concursos, tallers i sessions magistrals com la que està prevista que faci el cuiner Joan Roca, d’El Celler de Can Roca, el diumenge. Aquest xef, que va ser ahir en la presentació del fòrum, va destacar la importància d’aquesta “història fantàstica que ha canviat el món de la gastronomia” i que ha contribuït “de manera molt important” a potenciar la gastronomia a les comarques gironines. Roca va explicar que la seva intervenció voldrà ser una “immersió molt més profunda” en l’entorn i la seva diversitat “per donar valor a allò que tenim al nostre voltant”, va dir fent referència a les herbes, les flors o les arrels.

L’oferta del fòrum és molt àmplia i enguany –també en consonància amb els eixos temàtics– s’hi incorpora el món d’oficis, que no fa tants anys “ho tenien tot perdut” i que en certa manera sembla que també ha recuperat valor. Així, a l’espai Àgora hi haurà sessions sobre el forner, el formatger o el cansalader, entre altres oficis.

El Fòrum Gastronòmic, que se celebra anualment –i que cada dos anys es fa a Girona de la mà de Pep Palau, Jaume Von Arend i Incatis– va arribar a la ciutat ara fa 10 anys, tot i que els seus orígens es remunten a vint anys enrere, a Vic, segons va explicar Joan Roca. El vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i la tercera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana –dues administracions que donen suport al fòrum– van destacar-ne ahir la seva importància. “Destaca la vessant formativa del fòrum, viver de futurs cuiners, sommeliers i caps de sala”, va dir Santamaria. I Glòria Plana va situar la gastronomia com un dels elements cabdals que han fet consolidar Girona com una destinació turística a nivell internacional, junt amb el patrimoni o l’espai natural.

LES FRASES

Aquesta és l’edició més gran de totes les edicions del Fòrum Gastronòmic en tots els sentits
Pep Palau
director del fòrum gastronòmic

LA XIFRA

El grau de complicitat amb l’entorn com el que hi ha aquí és difícil de trobar en altres llocs
Joan Roca
cuiner d’el celler de can roca

LA DATA

El Fòrum Gastronòmic posa la cuina catalana al seu lloc
Fermí Santamaria
vicepresident de la diputació de girona
La gastronomia és un factor clau per a l’atracció del turisme a Girona
Glòria Plana
3a tinenta d’alcalde a l’ajuntament de girona.
210
empreses
han confirmat fins ara la seva presència al fòrum. Setanta de les quals són noves incorporacions.
19.11.2017
Dia
que començarà l’esdeveniment a Girona, i que durarà tres dies, fins al dimarts 21 de novembre.
Altres sectors

Sessions sobre el vi, còctels, sala i empresa

A banda de la cuina, també hi ha previstes sessions especials d’altres àmbits. Així, per als amants del vi també destaca una sessió exclusiva a càrrec de Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, i dues sessions de les sommeliers Eva Pizarro (Fierro) i Ester Bachs (Vadevi.cat), amb un tast dels vins guanyadors dels premis Vinari 2017. També hi haurà demostració de cocteleria, amb Héctor Henche (Easy Mixers), i cocteleria dolça, amb Javier Caballero, Xano Saguer i Jordi Butrón (Espai Sucre). I el servei de sala també tindrà el seu moment amb experts de restaurants com ara Pablo Sacerdotte (Àbac) i Toni Gerez (Castell de Peralada). D’altra banda, i en un àmbit més empresarial, la cuinera Carme Ruscalleda parlarà de sostenibilitat, i Xavi Alba, de la gestió de reserves.

Cuina

Sessions a càrrec de cuiners d’arreu

Cuiners gironins com ara Pere Planagumà, Xavier Franco, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Joan Carles Sánchez seran els protagonistes, diumenge, de les sessions matinals. I dilluns serà el torn de Sergi de Meià, Toni Romero, Rafa Peña, Víctor Quintillà, Artur Martínez i Albert Raurich. Dimarts hi haurà la nova cuina valenciana, amb Vicente Patiño i Kiko Moya i la cuina balear, amb Felip Llufriu i Santi Taura. Per l’Auditori i els tallers també hi passaran Joan i Josep Roca, Paco Pérez, Nandu Jubany, Oriol Rovira, Marc Gascons, Damian Allsop, Lluís Costa i Rafa Zafra. Procedents de la resta de l’Estat, Andoni Luis Aduriz, Marco Morán, Paco Morales o Andoni de la Calle i, de més lluny, vindran Roberta Sudbrack, Ana Ros, Isaac Mchale o l’italià Paolo Lopriore, entre d’altres.

Premis

Concursos i premis per a tots els gustos

Diversos premis i concursos tornaran a tenir un espai destacat al fòrum. Així, destaquen els premis Josep Mercader o el premi Cuiner de l’Any. Precisament aquest any, per primer cop, tots els guanyadors d’edicions anteriors d’aquest premi oferiran una sessió conjunta sobre cuina. També hi haurà una de les semifinals del World Chocolate Masters, del qual sortirà el representant espanyol que competirà a la final del París. També hi haurà una nova edició del concurs d’obridors d’ostres i, per primer cop, un premi impulsat per la revista Cuines sobre “el millor plat pels catalans”. També hi haurà la segona edició del concurs de receptes asiàtiques The Noodlemaster.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona