Economia

francesc cabana

Quadern d’economia

Talent a dojo

Els catalans encara no hem sabut valorar el que va suposar la quasi desaparició del sector tèxtil, que era la primera base industrial dels darrers 100 anys

A Catalunya hi ha força talent. Aquest estiu he quedat parat en veure l’oferta artística. A alguns concerts no hi hauria anat ni lligat, però el conjunt i vist des de fora impressionava. Però per treure profit d’aquest talent fan falta estructures d’estat, que no tenim. Aquest és el resum de l’article.

El talent sempre té una vessant econòmica, es tracti d’un nou robot industrial, d’un nou sistema logístic per a distribuir un determinat producte, una editorial que promou autors catalans, un pintor amb mercat internacional o un centre d’investigació mèdica. Proporcionalment, i sense ajut de l’Estat –més aviat al contrari–, és correcte dir que tenim talent a dojo.

És lògic que Catalunya no llueixi en tots els sectors al mateix nivell. En algunes activitats estem en un primer nivell; en d’altres, en un segon, i en d’altres, en un tercer. A Catalunya trobes talent a tot arreu, però només en alguns camps estem ben col·locats.

El talent es perd, si els organismes públics no ajuden. A Sant Cugat hi ha un accelerador de partícules que dona servei a mitjanes i grans empreses d’aquí i d’allà. El va finançar la Generalitat fent un esforç que no pot aplicar a tots els projectes que se li presenten. Fa uns anys, els catalans o els espanyols anaven a morir a Houston (Texas); en conec més d’un cas. Ara salven la vida o també es moren a Barcelona, que té els metges que té Houston o millors. A nivell industrial, els catalans encara no hem sabut valorar el que va suposar la quasi desaparició del sector tèxtil, que era la primera base industrial dels darrers 100 anys. Astúries no s’ha refet del tancament de les mines de carbó, tot i el devessall de milions d’euros que el govern central ha dedicat a “Asturias, patria querida, Asturias de mis amores”. Cadis i la Corunya ploren encara per la pèrdua total o parcial de les seves drassanes. Fa 40 anys, un català que donés voltes per Andalusia era un venedor de productes de cotó o llana; ara el català de torn ven forns i cuines per a grans establiments o piscines de 25 o 50 metres als municipis andalusos, castellans o bascos.

Però no tot són alegries. Hi ha fets que tenen una difícil explicació. Catalunya és una potència turística, però no té cap gran empresa d’aquest sector. Catalunya és la capital editorial del mercat espanyol i sud-americà i té el 100% del català, però cap de les editorials ha pensat a donar un suport al procés sobiranista amb l’edició, per exemple, de llibres populars que expliquessin les raons no sentimentals, sinó objectives del catalanisme polític.

Catalunya té bons escriptors. Fa tres o quatre anys vaig quedar bocabadat al veure que els aparadors de la primera llibreria de Hèlsinki estaven dedicats totalment a La catedral del mar, en finès. En Jaume Cabré, per posar un altre exemple, té llibres traduïts a 30 o 40 llengües. Hi ha un diccionari finès-català i fins i tot català-sànscrit, però el govern català no ha pogut destinar mai un milió d’euros a patrocinar un premi Nobel per a un escriptor català. La sola campanya de difusió, guanyés o no guanyés el premi, posaria autors catalans a les llibreries de Hèlsinki, Frankfurt, Londres, Milà o Nova York.

Talent creatiu n’hi ha, però les conselleries de la Generalitat no poden destinar els diners que dona Madrid a la cultura castellana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona