Economia

medi ambient

El canvi climàtic força els musclaires a alterar el cultiu

Els aqüicultors del delta de l’Ebre deixaran de cultivar la cria dels musclos pels episodis de mortalitat que es repeteixen cada estiu

Als Alfacs hauran d’adquirir la llavor per sembrar la badia, ja que se’ls n’ha mort el 100%

El canvi climàtic forçarà els musclaires del delta de l’Ebre a modificar el sistema de cultiu a les badies dels Alfacs i el Fangar. Així, els aqüicultors deixaran de cultivar la cria del musclo i optaran per comprar la llavor en altres zones amb l’objectiu d’evitar les pèrdues que tenen pels episodis de mortalitat. Uns episodis que es repeteixen pràcticament cada any per la pujada de la temperatura de l’aigua de les badies, que durant els mesos d’agost i setembre supera els 28 graus centígrads. “Aprofitar la cria és més sostenible i redueix els costos de producció si tot va bé, però els musclaires pateixen cada any la mortalitat d’aquesta cria i l’han de comprar, amb la qual cosa els costos es dupliquen”, ha explicat el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet.

Aquesta campanya els aqüicultors de la badia dels Alfacs han perdut el 100% de la cria de musclo i i uns 150.000 quilos de producció. “Les pèrdues de collita no són més grans perquè ja havien extret la major part de la producció de les muscleres quan l’aigua es va escalfar”, ha dit Bonet. Al Fangar, però, no s’han registrat pèrdues i sí que podran aprofitar la llavor de musclo per a la pròxima campanya i, fins i tot, en podran vendre als musclaires dels Alfacs. “Al Fangar ha fet més vent i la temperatura de l’aigua no ha pujat tant, però els episodis de mortalitat també es repeteixen en aquesta badia”, ha lamentat Bonet. Segons Fepromodel, la pèrdua de la cria de musclo només es produïa una vegada cada cinc anys fins fa una dècada. “El canvi climàtic fa que els estius siguen cada vegada més càlids i els productors ens hem d’adaptar a la situació per continuar cultivant mol·luscos”, ha assenyalat Bonet. En el cas dels aqüicultors dels Alfacs, hauran d’assumir una inversió d’uns 600.000 euros per retirar la llavor de les muscleres, transportar-la a un abocador, comprar la cria i tornar a sembrar la badia. “La temperatura de l’aigua ara ja està a l’entorn de 22 graus centígrads, així que ja és bon moment per posar la cria de musclo a la badia”, ha explicat el gerent de Fepromodel. Així, durant les pròximes setmanes els musclaires sembraran la cria de musclo.

En aquesta campanya s’han produït uns 3,5 milions de quilos de musclos al delta de l’Ebre.

LA FRASE

Aprofitar la cria és més sostenible, però es fa inviable si cada any hi ha episodis de mortalitat.
Gerardo Bonet
GERENT DE LA FEDERACIÓ DE PRODUCTORS DE MOL·LUSCOS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries