Economia

pagesia

Estudien cultius alternatius al préssec a la Ribera d’Ebre

Agricultura ha destinat 2 milions d’euros en els últims vuit anys a compensar els productors afectats pel virus de la sharka

Les replantacions que s’han realitzat fins ara no han estat efectives

El Departament d’Agricultura ha començat a estudiar la reconversió de bona part de les plantacions de presseguer de la Ribera d’Ebre, afectades pel virus de la sharka. Es tracta d’una de les malalties que més danys causa a la fruita de pinyol, sobretot als préssecs i nectarines, i que durant els últims vuit anys ha obligat a arrencar els arbres d’una superfície d’unes 140 hectàrees del municipis de Benissanet, Miravet i Móra d’Ebre. Així, Agricultura ha destinat uns 2 milions d’euros a indemnitzacions als productors. “Fins ara la mesura que s’ha emprès per combatre la sharka ha estat obligar el pagès a arrencar l’arbre afectat i un perímetre de seguretat al seu entorn, però s’ha demostrat que no és efectiva”, va explicar ahir el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, després de presidir la reunió del consell de direcció de l’administració territorial a l’Ebre, on la problemàtica dels presseguers va ser un dels temes tractats.

Arrencar presseguers i tornar-ne a plantar no ha funcionat, i hi ha plantacions que han tornat a tenir el virus. “No podem eliminar aquest virus; per tant, l’alternativa és estudiar un canvi de cultiu, bé siguen cirerers, ametllers o el que millor s’hi adapte”, va dir Pallarés. De fet, el sector productor ha reclamat al Departament d’Agricultura que estudie cultius alternatius tenint en compte la climatologia i les característiques del sòl. “No es tracta de canviar tot el cultiu de presseguers sinó d’oferir alternatives que siguen viables i rendibles pels productors”, va manifestar el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol.

Tot i els danys que la sharka provoca en els arbres, Piñol assegura que no hi ha cap perill per consumir els préssecs i que no afecta les seues propietats organolèptiques. “El virus fa que la fruita madure abans d’hora i perd color, però és bona igualment”, va dir Piñol. La virulència del virus depèn del tipus de soca que es tracta i de l’espècie vegetal afectada. De tota manera, no hi ha tractament possible i l’únic control que es pot fer és arrencar els arbres malalts per evitar el contagi. Els presseguers afectats registren pèrdues importants, ja que el virus provoca la caiguda prematura dels fruits.

L’eradicació del virus no ha estat possible, malgrat l’arrencada i destrucció dels arbres malalts, perquè hi ha espècies vegetals que no presenten els símptomes però que constitueixen el reservori per a les noves infeccions.

Cabal escàs a l’Ebre

El baix cabal que ha registrat l’Ebre els últims mesos, i que ahir era de 95 metres cúbics per segon, va ser un altre dels punts tractats pel consell de direcció del govern. “És alarmant el baix cabal del riu; fa incrementar la salinització i la regressió del delta”, va lamentar Pallarés, que va destacar també els problemes que genera sobre la navegació fluvial. “Amb menys de 100 metres cúbics per segon no es recomana navegar”, va dir el delegat del govern.

D’altra banda, Cultura presentarà candidatura perquè el 2018 se celebre l’Any mossèn Manyà.

LA FRASE

L’arrencada de presseguers i la replantació no han funcionat per evitar el virus de la sharka
Xavier Pallarés
delegat del govern a les TERRES DE L’EBRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona