La nevada castigarà un 30% de la producció d'oli de la Terra Alta

A la resta del territori l'impacte és menor perquè la collita estava més avançada

Al principi de campanya es preveia que la Terra Alta produiria prop de 14.000 tones d'olives, un volum que no s'aconseguirà pel temporal dels darrers dies. «No es preveu danys als arbres però l'acumulació de neu ha provocat la pèrdua d'un 30% de la massa foliar i les olives que queden per collir s'han gelat», ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. Unes olives que són de la varietat empeltre i bona part de les quals es comercialitzen com oliva de taula. «L'oli d'aquestes olives que es pugui aprofitar perdrà qualitat i no es podrà envasar amb la denominació d'origen», ha dit Espanya.

Horta de Sant Joan, Arnes, Bot, Batea, Vilalba dels Arcs i la Fatarella són els municipis on les pèrdues seran més significatives. «A Horta de Sant Joan vam començar la collita d'olives pel pont de la Puríssima, encara no havíem recol·lectat ni un 50% de la producció», va lamentar el responsable del sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) a la Terra Alta, Miquel Bosch. De fet, part de la producció d'aquests municipis de la Terra Alta ja estava castigada per la gelada del mes de desembre. En canvi, a la Ribera d'Ebre s'estima que la pèrdua de massa foliar dels arbres serà menor.

Caiguda del preu de l'oli

«Fins que no puguem entrar a les finques i treballar una altra vegada no podem saber l'afectació real, però el que ens preocupa de debò és la caiguda del preu de l'oli d'oliva», ha manifestat per la seua banda Carles Vicente, responsable del sector de l'oli d'UP. En aquest sentit, Vicente sosté que aquesta campanya se superarà la caiguda del preu de l'oli d'oliva del 50% que es va registrar l'any passat. «Hi ha moltes rames trencades que s'hauran de quantificar i veure si això afecta el potencial productiu de les oliveres, però no preveiem unes pèrdues com les del 2001», ha dit Vicente. UP dubta que la pèrdua de producció en l'àmbit estatal que originaran les gelades faci pujar el preu de l'oli. «No estàvem en una situació d'excés de producció però els preus han anat a la baixa, per què s'haurien d'incrementar ara?», es pregunta Vicente.

D'altra banda, els serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre estimen que, a excepció de l'oli, l'episodi de neu i fred serà positiu per la major part de cultius. «Les temperatures no han baixat dels dos graus negatius i això és beneficiós per eliminar les plagues», ha assenyalat Espanya. Així, els cítrics, que estan en plena campanya de recol·lecció, no s'haurien vist perjudicats, tot i que si les gelades s'allarguen molts dies també se'n podria ressentir la producció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona