Economia

economia

port de barcelona

El port de Barcelona tanca el trimestre de més activitat

El moviment de contenidors creix del juliol al setembre un 36,8% i el tràfic total, un 31,2%

Entre el gener i el setembre, el port ha mogut ja gairebé tants contenidors com durant tot l’any passat

El port de Barcelona està vivint un dels seus exercicis de major activitat i fins al setembre ha rebut i transportat ja gairebé tants contenidors de càrrega com durant tot l’any 2016, 2,2 milions de TEU (quan un TEU equival a un contenidor de 20 peus), segons les dades facilitades ahir en el tancament del tercer trimestre de l’any. A més, el port considera aquest estiu; és a dir, al període comprès entre els mesos de juliol i setembre, “el més positiu de la història”, amb un creixement del 36,8% pel que fa al moviment de contenidors i del 31,2% en el tràfic total, que inclou la càrrega que no està contenidoritzada, com ara la càrrega rodada o els líquids a dojo. De fet, els responsables de la instal·lació catalana reconeixen que “aquests resultats suposen una acceleració de l’increment d’activitat que s’ha registrat durant tot l’any, amb creixements de dos dígits en diferents indicadors de càrrega”.

En tràfic acumulat del gener al setembre, són especialment espectaculars els creixements en el transport de contenidors de transbordament, que són descarregats per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final. En aquest cas, la variació ha estat del 129,8% en relació amb un any abans. El comerç exterior explica, evidentment, aquests resultats, amb un increment important de les importacions (9,3% més) en relació amb les exportacions (3,5% més). Amb tot, encara s’exporten més contenidors (523.326 TEU) que no pas els que s’importen (434.146 TEU).

El trànsit total del port en els primers nou mesos de l’any ha estat de 45,3 milions de tones, amb un increment del 22,4% en relació amb un any abans. Pel que fa als líquids a dojo, l’increment ha estat del 19% i el moviment total, de 10,65 milions de tones. Destaca l’evolució del gas natural, que amb 2,8 milions de tones creix un 59% i el de la gasolina i els productes químics, que creixen un 25% i un 24,4%, respectivament.

Per mercats, és important el dinamisme dels països asiàtics, que encapçalen les llistes d’intercanvis comercials amb el port de Barcelona, amb un lloc destacat per a la Xina, que creix un 9,6%, seguida de la Unió dels Emirats Àrabs (11,3%), Corea del Sud (14,2%), l’Índia (13%), el Japó (10%) i Vietnam (6,2%).

3 milions de passatgers

Pel que fa al nombre de viatgers, durant els primers nou mesos de l’any la xifra de passatgers ha estat de 3,2 milions de persones, tant de ferris com de creuers, de manera que la xifra creix un 2,7%. Els viatgers de ferri van créixer un 11,4% fins als 1,2 milions –són els que fan els viatges amb les Illes Balears, Itàlia o el nord d’Àfrica– i els creueristes, que van arribar fins als 2 milions, van registrar un lleuger descens de l’1,9% en relació amb un any abans. Des del Port de Barcelona es justifica aquest lleu descens en el nombre de creueristes en el fet que “la xifra s’ha mantingut estable en els darrers vuit anys i la Mediterrània, que als anys 2000 era un mercat en expansió, ara té una certa maduresa i el seu ritme és estable”.

La situació política, que alguns mitjans espanyolistes aprofiten com a boc expiatori de tots els mals, no altera l’activitat diària del port, que sí que ha reconegut que únicament el dia 1 d’octubre, un creuer de la companyia TUI Cruises va demanar canviar l’escala que havia de fer a Barcelona pel port de València. Amb tot, aquell dia hi havia a l’enclavament català quatre creuers més.

LA XIFRA

45,3
milions de tones
de càrrega total es van moure a les instal·lacions portuàries del gener al setembre, un 22% més.

LA DATA

01.10.17
un únic creuer
va demanar canviar l’escala de Barcelona per València. Aquell dia n’hi havia quatre més al port.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona