Economia

Insten a intensificar la lluita contra l’elusió fiscal arran dels ‘papers del paradís’

Xavier Trias assegura que no s’ha beneficiat mai d’un fons ni de diners a l’estranger

La CE reclama la necessitat que tots els estats s’hi impliquin

Les reaccions als anomenats papers del paradís, que es van divulgar diumenge passat després d’una investigació periodística internacional i que vinculen amb paradisos fiscals importants personalitats de tot el món, es van centrar ahir a reclamar més lluita contra el frau. Figures com les reines Isabel II d’Anglaterra i Noor de Jordània; el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos; ministres dels actuals governs de l’Argentina i del Brasil; el secretari de Comerç dels Estats Units, Wilbur Ross, i altres assessors del president nord-americà, Donald Trump, i del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, relacionats amb territoris opacs, segons aquesta investigació, estan generant un intens debat internacional sobre l’elusió fiscal.

A l’Estat espanyol, els primers casos coneguts de la llista són el músic José María Cano i el regidor del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona Xavier Trias. L’exalcalde, però, va assegurar ahir que no s’ha beneficiat mai ni d’un fons ni d’uns diners a l’estranger, que no està disposat a dimitir per aquesta qüestió i que ha contractat un advocat per rebre la informació difosa i que l’implica a ell i a la seva família.

Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea per a l’Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, va dir que confia que la filtració d’aquests documents serveixi per donar “un nou impuls” a la feina de la UE per combatre l’evasió fiscal. El vicepresident va assenyalar que aquestes revelacions “posen un èmfasi renovat” en els esforços de l’executiu comunitari. Va defensar les iniciatives dels últims anys, com la directiva contra el blanqueig de capitals i l’intercanvi d’informació tributària entre les autoritats fiscals dels estats membres, i va subratllar que aquests casos “posen en relleu la necessitat que tots els estats membres s’hi impliquin”.

Demanen la compareixença de Montoro al Congrés

El PSOE, Units Podem i Ciutadans van demanar ahir la compareixença al Congrés del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per explicar les actuacions previstes pel govern estatal després de la filtració massiva de documents coneguda com els papers del paradís, segons els comunicats. Montoro va assegurar ahir al matí que l’Agència Tributària actuarà d’ofici en el cas dels contribuents que apareguin en els documents per la seva vinculació a societats domiciliades en paradisos fiscals.

El grup socialista al Congrés reclama al ministre que expliqui les “actuacions que durà a terme el govern” en relació amb aquesta qüestió, i Ciutadans va demanar poder conèixer “les conseqüències i les actuacions que es deriven” de les filtracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS