Economia

La devaluació salarial, un llast a mitjà termini

Segons CCOO, el sou mitjà s’ha reduït a Catalunya del 5,9% entre el 2012 i el 2016

El sindicat CCOO va alertar ahir, amb les dades a la mà, que la precarietat laboral i la devaluació empresarial instal·lada a Catalunya en els darrers anys comporta un llast a curt i mitjà termini i una greu amenaça per a l’estat del benestar a llarg termini. Entre d’altres conclusions, el sindicat considera que les reformes laborals del 2010 (del govern socialista de Zapatero) i del 2012 (del PP, ja amb Rajoy), l’augment de la temporalitat, el treball a temps parcial, el treball autònom no voluntari i el fet que els beneficis empresarials no es tradueixin en millores salarials han empès els sous a la baixa. El secretari de Treball i Economia de CCOO, Ricard Bellera, va considerar ahir que, tenint en compte la pèrdua de valor adquisitiu, el sou mitjà ha caigut del 5,9% entre els anys 2012 i el 2016. “El que no entenem és que en un moment d’expansió econòmica hi hagi una devaluació salarial continuada”, va criticar l’economista del sindicat Gina Argemí, que va recordar que els “salaris no s’adeqüen a l’evolució dels guanys empresarials” i va avisar que, quan el cicle expansiu baixi, això repercutirà de forma clara en l’estat del benestar. “Si aquest model s’acaba instal·lant en el llarg termini, tindrem un sistema precari”, va dir. “CCOO volem salaris justos i estables per tenir un estat del benestar ben sòlid”, va remarcar. Segons les dades de l’EPA, per primera vegada en deu anys el salari mitjà a Catalunya ha baixat, del 2,6%, amb una mitjana de 51,75 euros mensuals.

80% més de treballadors a temps parcial

El nombre de treballadors a temps parcial que ho són de forma involuntària (és a dir, que voldrien estar treballant una jornada laboral completa) ha crescut del 80% entre els anys 2008 i 2016, segons les dades amb què treballa el sindicat. Segons les estadístiques, actualment hi ha 261.965 treballadors en aquesta condició, i donar-los feina a temps complert comportaria la creació de fins a 130.000 llocs de treball. Actualment, la taxa de treballadors parcials involuntaris és del 56%. Segons CCOO, si sumen el nombre de parcials involuntaris, els “desanimats” i els inactius, hi ha 783.711 persones que pateixen un dèficit d’oferta al mercat laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA