Economia

JOAQUIM COMELLA RIERA

DIRECTOR GENERAL DE CASA RIERA ORDEIX

“Fem la llonganissa amb carn de truja, la millor”

“Sempre que podem utilitzem animals de les nostres granges, però hi ha èpoques de l’any en què no tenim suficient producció i comprem i busquem truges de proximitat”

“L’any 2001 es crea la IGP en què es marca una normativa de qualitat a seguir per preservar que la llonganissa de Vic tingui la consideració”

Lluitador
Joaquim Comella és un lluitador de sisena generació que cada dia treballa per fer que el nom de Vic sigui conegut arreu del món gràcies a un producte tan arrelat en aquesta ciutat com la llonganissa. Tirant endavant una empresa que elabora, segons ell, una de les millors llonganisses, amb constància, perseverança i treball ha aconseguit que el seu producte estigui present en llocs com Harrods a Londres, Fouchon i Lafayette a París o Kadewe a Berlín, entre d’altres. Una bona mostra de la inquietud dels empresaris catalans per anar mostrant al món totes aquelles coses ben fetes, que són moltes, que es fan al nostre país.
La llonganissa marida molt bé amb la coca dolça, és una meravella, i el cava també li va molt bé

Joaquim Comella és la sisena generació d’una família que sempre s’ha dedicat a la fabricació de llonganisses. Tota una gesta avui en dia en què conservar una empresa costa molts miracles. A Vic, que és on es dediquen a fer aquest producte, només hi són ells i a través d’ells la llonganissa és coneguda al món. Són 165 anys d’història de la llonganissa de Vic.Llarg el relat i poc el paper per escriure.

Casa Riera Ordeix comença el 1852. Es consideren una empresa pionera?
Sempre ens hem dedicat, des d’aquest mateix edifici, a la fabricació de llonganisses. Jo soc la sisena generació de la Casa Riera Ordeix. A finals del segle XIX i principis del XX aquí hi va haver un boom d’empreses dedicades a la fabricació de llonganisses. Hi havia trenta-dues empreses que a poc a poc van anar desapareixent, ara, a la ciutat de Vic, ens hem quedat nosaltres sols.
Què té la llonganissa de Vic perquè sigui tan coneguda?
És un producte que no ha massificat la producció i que ha seguit des de sempre uns mínims de qualitat. Fins a l’any 2001 no hi havia una reglamentació, i en aquesta data es crea la IGP (indicació geogràfica protegida) en què es marca una normativa de qualitat a seguir per preservar que la llonganissa de Vic tingui la consideració de producte de qualitat. Tothom l’associa a un producte gurmet que, a diferència d’altres, no ha anat degenerant una mica cap als grans consums i al baix cost i qualitat.
Quins ingredients ha de tenir una llonganissa perquè sigui autèntica?
Uns elevats percentatges de carn de porc de qualitat. Aquí no val utilitzar retalls o carn de segona. L’elaboració s’ha de fer d’una manera concreta, amb tripa natural, pocs afegits, tan sols sal i pebre. I el que és molt important: la curació ha de ser molt llarga.
Sap si l’any 1852 les llonganisses es feien com ara?
Això és difícil de dir, perquè no hi ha ningú que ho recordi ni tampoc documentació que ens pugui dir com, aleshores, es feia la llonganissa. La maquinària que es feia servir ha evolucionat, però allò que és més important: la curació, a casa nostra, l’hem mantinguda com es feia aleshores, obrint i tancant finestres, com si es tractés del rebost d’una casa de pagès. Hem millorat, naturalment, la maquinària que fem servir a l’hora d’embotir o lligar. Les màquines actuals eviten que quedi aire en la massa o que les llonganisses acabin mal lligades, que abans eren errors freqüents. El que sí que puc garantir és que la part principal, la curació del producte, nosaltres la fem com es feia el 1852, no hem canviat res de res. Podem dir que el nostre és un producte artesanal, totalment manual en quasi tot el procés, fins i tot el raspallat de les llonganisses per traure el fong, ho fem una a una manualment, donem feina a vint treballadors i hem conservat la nostra manera de fer. Som els únics.
Els porcs dels quals trauen la matèria primera són seus?
Tenim tres granges nostres de les quals ens subministrem, generalment de femelles, perquè per fer llonganisses utilitzem carn de truja ja que és molt més feta pel fet de viure més anys que els mascles. La seva carn té un vermell molt més intens que ens va bé ja que a les nostres llonganisses no els posem colorants ni aromes artificials. Partim d’un producte de primera qualitat, amb poca aigua i amb el greix necessari perquè el producte no sigui una cosa dura i es pugui menjar. Sempre que podem utilitzem animals de les nostres granges, però hi ha èpoques de l’any que no tenim suficient producció i comprem i busquem truges de proximitat.
La llonganissa l’hem de maridar sempre amb pa amb tomàquet?
També hi ha altres coses amb les quals queda millor, com la coca dolça, és una meravella, i el cava sempre li va molt bé. Per Nadal nosaltres fem uns lots per a regal en els quals hi ha una ampolla de cava i una llonganissa, una delícia de combinació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona