Economia

Cardona vol que el runam es tapi a l’estil de Vilafruns

L’alcalde etziba a Ercros que, si tanca, ha de renunciar als drets d’explotació

L’Ajuntament crea un dispositiu perquè els treballadors es quedin al poble

L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va assegurar ahir que lluitaran “políticament i jurídicament” fins al final perquè Ercros compleixi amb els acords contractuals que al seu dia va establir amb l’Ajuntament. Per l’alcalde, un cop l’empresa ja ha dit que deixa l’explotació, està obligada a impermeabilitzar el runam i a restituir-hi la vegetació, a l’estil del que es va fer a l’escombrera de Vilafruns de Balsareny.

Segons va indicar, la consecució dels objectius depèn de la decisió que pugui prendre la Generalitat. “Ara la pilota és al seu terrat”, va dir. I és que les demandes formen part del paquet d’al·legacions que l’Ajuntament ha fet al pla de restauració d’Ercros, que bàsicament es limita a fer unes rases per captar les aigües sobrants i que està molt lluny dels anhels de Cardona. Pel batlle, si Ercros marxa del poble el pla “ha de ser de clausura” i ha de comportar la renúncia als drets d’explotació. “Ercros no pot pretendre pensar que a Cardona hi té una reserva de sal per quan vulgui”, va dir.

Amb tot, Estruch va dir que la impermeabilització del runam no és la primera opció, ja que el consistori continua pensant que la sal de Cardona és vàlida i pot tenir un ús productiu. El problema, però, és trobar una empresa perquè ho exploti. Va desvelar que s’han mantingut contactes amb Iberpotash perquè tingui en compte Cardona en els seus plans de futur, però no hi ha res definit.

En l’àmbit laboral, Estruch va subratllar que l’ERO d’Ercros “és un mal acord” i va indicar que s’estan buscant sortides als treballadors perquè no marxin d’una població que ha estat fortament castigada per la mineria. Cardona tenia als anys setanta uns 8.500 habitants; el 1990 va tancar la mina i la població va començar a descendir fins a baixar dels 5.000. Amb aquest panorama, 34 famílies menys no és poca cosa. Per no perdre-les, l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona ha creat “un dispositiu específic” que tindrà el suport del departament de Treball i del SOC. Ja s’han fet entrevistes als 34 i ja s’estan encreuant les dades amb les ofertes de feina. S’oferiran incentius a les empreses perquè els contractin i es té el compromís que Iberpotash i totes les seves subcontractades els tindran en compte quan hi hagi vacants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA