Economia

PROCÉS SOBIRANISTA

La fuga de seus no es consuma

De les 3.000 societats que han sol·licitat canviar de seu des del 2 d’octubre només han formalitzat el trasllat al voltant d’un 11%

El certificat per fer el canvi té validesa durant tres mesos

La meitat de les que han marxat (un 56,6%) han anat a la capital espanyola

Les xifres del Borme del desembre seran clau en l’impacte

Segons les dades del Col·legi de Registradors Mercantils, des del 2 d’octubre fins al 12 de desembre 3.004 societats han demanat el trasllat del domicili fiscal fora de Catalunya. La major part, prop de 2.000, ho van fer durant el mes d’octubre i des d’aleshores la xifra ha baixat considerablement. Ara bé, d’aquestes, només 332 han formalitzat el pas, és a dir, només aquestes han fet efectiva la sol·licitud al registre mercantil de destinació, segons fonts de la conselleria d’Economia.

Aquesta xifra es correspon a l’extracció de les dades del Butlletí Oficial del Registre Mercantil (Borme) a data de 30 de novembre, i en si mateixa no vol dir que la resta de les empreses no acabin formalitzant el pas, però en tot cas, de moment no ho han fet.

Amb el decret d’urgència del Partit Popular per facilitar el moviment de seus socials, per tramitar el trasllat només cal que l’administrador de la societat sol·liciti, via notari, el canvi en el registre mercantil d’origen. Aquest comprova que l’empresa no tingui actes pendents (un tràmit que dura entre 15 i 20 dies) i a partir d’aquí emet un certificat literal que té una vigència de tres mesos. En aquest temps l’empresa ha de fer la sol·licitud al registre de destinació, que alhora validarà que tot estigui correcte (uns 15 o 20 dies més). Això vol dir que com el gruix de les sol·licituds es va fer durant el mes d’octubre, es podria esperar que a 30 de novembre hi hagués moltes més empreses que ja haguessin formalitzat tot el procés. Segons les dades extretes del Borme, dels 332 expedients “finalitzats”, 96 ho van fer a l’octubre i 236 al novembre. En tot cas, la dada clau podria ser la corresponent a les altes als nous registres al mes de desembre, ja que si durant aquest mes no es dispara el nombre de formalitzacions podria significar que una part de les empreses haurien repensat el pas.

En espera del 21-D?

En aquest sentit, cal recordar que el president espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar la convocatòria d’eleccions a Catalunya el 27 d’octubre, i que potser una part de les empreses que van iniciar el tràmit han optat per esperar a veure què passa el 21-D i esgotar així el termini de tres mesos que tenen. També pot ser que aquelles que van fer el pas mogudes sobretot per una por de la caiguda de vendes a l’Estat per l’efecte del boicot a productes catalans n’hagin tingut prou amb anunciar el trasllat però no necessitin formalitzar-lo. En tot cas, les dades del Borme no permeten avaluar-ne els motius.

Segons expliquen des del Col·legi de Registradors d’Espanya, els terminis per formalitzar el procés poden dependre de la naturalesa de cada empresa, ja que, si bé el decret del PP evita que la decisió passi per la junta d’accionistes, sí que cal la seva aprovació en el consell d’administració, i moltes empreses –expliquen des del Col·legi– van iniciar el tràmit abans de tenir aquest vistiplau.

En tot cas, de les 332 que ja han fet la inscripció al registre de destinació en aquests mesos, més de la meitat han optat per ubicar-se a Madrid (un 56,6%). La segueixen Aragó, amb un 11,4%; el País Valencià, amb un 9,3%; les Balears, amb un 6%; Andalusia, amb un 5,4%; Castella i Lleó, amb un 2,4%, i la resta de territoris van assumir el 8,7% restant.

També n’arriben

Tanmateix, entre l’octubre i el novembre, segons aquesta mateixa extracció de dades del Borme,73 empreses van traslladar la seu social d’altres territoris cap a Catalunya. Entre aquestes, per exemple, la firma d’automoció HBPO Automotive Spain i la d’electrodomèstics Candy Hoover. També en aquest cas, la meitat dels trasllats (un 53,4%) provenen de Madrid, i la xifra total és relativament similar a la registrada en aquests mateixos mesos del 2016 (79). Això vol dir que, a pesar del clima polític, el volum d’empreses que han portat la seva seu social a Catalunya no ha baixat dràsticament. En canvi, les 332 que van formalitzar la sortida entre l’octubre i el novembre tripliquen les que ho van fer en aquest mateix període l’any passat (104).

És un salt important, més enllà de representar ara per ara només l’11% de les que van iniciar el tràmit i a pesar de la incògnita sobre què faran la resta. Ho és també per l’impacte que ha generat sobre la confiança en l’economia catalana el fet que en la llista de les 3.000 hi hagi bona part de les grans empreses (Banc Sabadell, CaixaBank, Abertis, Planeta, Codorniu, Agbar, Gas Natural, Bimbo, Pastas Gallo, etc.). L’impacte psicològic ha estat enorme. No així l’impacte sobre la recaptació, ja que en el cas que el trasllat hagi generat també un canvi en el domicili fiscal l’impost de societats es liquida al 100% a la hisenda espanyola sense retorn directe, independentment d’on sigui la seu social o fiscal. En el cas de l’IVA, l’IRPF o impostos especials els ingressos es reverteixen directament al territori on es produeixen en un percentatge fixat per la llei (Lofca), també independentment d’on sigui el domicili fiscal o social de la societat.

LES XIFRES

73
empreses
han portat la seva seu social a Catalunya des d’altres territoris entre l’octubre i el novembre.
53,4
per cent
de les companyies que han portat la seu a Catalunya en aquests mesos provenen de Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona