Economia

economia

l’ATC deixa d’ingressar prop de 800 milions pel frau

Un estudi encarregat per la Generalitat conclou que la bretxa fiscal va ser del 26,53% el 2014

L’ocultació d’actius en la declaració de l’impost de Patrimoni i en el de Successions, el principal forat

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va recaptar el 2014 un 26,53% menys del que hauria d’haver recaptat en els quatre principals tributs que gestiona, Patrimoni, Successions i Donacions, Transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i l’impost sobre les estades en establiments turístics, que sumaven el 90% de la recaptació total. Això vol dir que l’ATC va recaptar 789,8 milions d’euros menys dels que hauria pogut recaptar (sobre un total de 2.976,63 milions).

Aquesta és la bretxa fiscal o ‘tax gap’ que ha calculat un informe encarregat per la mateixa Agència a l’IEB i Everis el passat 20 de març i que s’ha centrat en les dades del 2014. Aquesta diferència s’explica per tres factors: Contribuents que directament no van complir amb la seva obligació d’autoliquidar aquests impostos, aquells que van declarar una base impossible més baixa, i aquells contribuents que no liquiden les seves obligacions tributàries dins el període voluntari.

Segons aquests càlculs, el principal factor d’engreix d’aquesta bretxa fiscal va ser l’impost de Patrimoni i en Successions i Donacions. La diferència en aquests casos entre el que es podria haver recaptat i finalment es va recaptar va ser del 44,34% (340,8 milions d’euros) en Patrimoni i del 41,26% (277,90 milions). En el cas de Patrimoni l’estudi indica que sobretot es va deure a l’ocultació d’actius a l’estranger i no declarats i l’aplicació incorrecta de l’exempció corresponent a les participacions en empreses familiars. En Donacions i Successions l’ocultació d’actius a l’estrangers també en va ser la principal causa.

Pel que fa a l’impost de transmissions patrimonials va generar un gap de 154,03 milions d’euros, el 10,43%. Aquest va ser l’impost que més ingressos va generar per a l’ATC (1.321,9 milions). Finalment el d’estades en establiments turístics va generar un gap de 17 milions sobre una recaptació real de 41,4 milions (el 29,11%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci