Economia

Economia

El 55% dels economistes catalans creu que l’economia ha millorat

L’enquesta d’opinió de tardor del Col·legi d’Economistes recull, però, que un 78,5% dels col·legiats creu que la desigualtat social actual no es podrà corregir només amb creixement de l’economia

Una miqueta més de la meitat dels economistes que han participat en l’enquesta d’opinió de tardor del Col·legi d’Economistes de Catalunya són més optimistes que la resta i, preguntats al mes d’octubre, asseguren que la situació de l’economia catalana havia millorat en relació a un any abans. Amb tot, es tracta d’un percentatge menor que el que contestava el mateix en l’enquesta del mes de juny, que va ser del 66,6%. Però l’enquesta feta al mes de gener també xifrava en un 55% els optimistes i en l’enquesta de tardor de l’any 2016, només el 48,7% pensava que la situació havia millorat en relació a un any abans. A l’informe d’aquesta tardor, doncs, un 28,6% creu que la situació econòmica és la mateixa i un 16,1% indica que és pitjor. Continua la positiva marxa de la confiança dels col·legiats en l’economia catalana, segons l’entitat, si bé reconeix que en els darrers mesos s’ha moderat el seu dinamisme.

De fet, la situació política i el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat són els principals problemes de l’economia catalana. En opinió dels col·legiats la situació política (inestabilitat i desconfiança) preocupa al 59,9% dels enquestats i el dèficit fiscal, al 54,3%. A més, per a un 78,5% dels col·legiats, la desigualtat social actual no es podrà corregir només amb creixement de l’economia.

Als problemes més importants els segueixen les deficiències d’infraestructures i comunicacions, l’atur i la manca de reformes estructurals (45,4%, 40,5% i 38,8%, respectivament). A certa distància, es situen la situació financera, restricció creditícia i cost del finançament, la feblesa de la demanda interna, els costos laborals i el preu de l’electricitat, cadascun dels quals és assenyalat per entre un 10 i un 16% dels col·legiats.

Més pessimistes

Un 40,2% dels col·legiats pensa que l’economia catalana continuarà igual en el quart trimestre d’enguany, mentre que un 29,9% espera un empitjorament i un 26,3% anticipa una millora. Un 3,6% no té opinió. En comparació a les previsions que es van realitzar a l’enquesta passada del mes de juny sobre el període maig-agost del 2017 s’observa un descens significatiu del percentatge de col·legiats que estima una millora de la situació (-23,3 punts) i un retrocés menor dels que pensen que es mantindrà estable (-3,7 punts), mentre que augmenta la proporció dels que creuen que es deteriorarà fins a finals d’any (24,2 punts). Això permet afirmar que s’ha produït un empitjorament notable de les expectatives dels col·legiats en els darrers mesos, trencant, així, la tendència positiva que venien registrant en els últims temps i evidenciant-se unes previsions que apunten el manteniment de la situació actual fins a finals del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona