La Borsa
Més valors
Economia

La inversió a la indústria pujarà un 5,8% el 2018

La previsió per a l’any que ve és la segona més alta des del 2008

El Departament de Treball retalla la previsió d’inversió per a enguany fins al 3,1% interanual

La inversió industrial augmentarà en prop del 6% a Catalunya durant l’exercici del 2018, més que no pas durant els exercicis del 2017 i 2016, segons l’Enquesta d’Inversió Industrial a Catalunya corresponent a la tardor del 2017, elaborada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Segons les previsions, la inversió realitzada a Catalunya l’any 2017 ha augmentat un 3,1% respecte del 2016 i, amb vista al 2018, la previsió és d’un creixement interanual del 5,8%, superior al dels dos anys anteriors. Amb tot, quedarà per darrere del creixement registrat el 2015, que va ser del 12,2%. Cal destacar, però, que és un dels creixements més alts des dels anys de la crisi. Segons el document, la inversió serà major en les petites i mitjanes empreses (6,7% de mitjana) que no pas en les grans companyies de més de 250 treballadors (en què creixerà un 4,7%).

La xifra del 2017 és corregida a la baixa, ja que en l’enquesta de primavera s’apuntava un creixement del 3,4%. Per tipus d’empreses, la inversió industrial es dona tant a empreses grans (de 250 treballadors o més) com a pimes però ha estat més intens en el primer cas (3,4%) que no pas en el segon (2,9%). En canvi, en les previsions per al 2018 s’estima que creixerà més entre les petites empreses (6,7%) que no pas les grans corporacions (4,7%). Pel que fa als factors que han afavorit la inversió el 2017, destaquen favorablement els factors tècnics, seguits de l’evolució de la demanda i, en menor mesura, la situació financera, mentre que altres punts com ara la política econòmica o la normativa fiscal han resultat limitadors de la inversió.

Pel que fa a la finalitat de la inversió, l’ampliació de la capacitat productiva ocupa la primera posició tant a les pimes com a les grans empreses i s’espera que durant el 2018 sigui l’objectiu principal.

LA XIFRA

6,7
per cent
creixerà la inversió industrial en les petites i mitjanes empreses catalanes l’any 2018, segons Treball.

Béns d’equip i automoció, líders

La inversió industrial a Catalunya s’ha incrementat enguany interanualment en cinc dels set sectors d’activitat analitzats i ha estat especialment intens en el sector dels béns d’equipament (16,8%), seguit de l’automòbil (6%) i l’energia i aigua (3,9%). En canvi, els sectors on la inversió industrial s’ha reduït respecte del 2016 són el dels béns de consum durador (-4,1%) i el de la indústria manufacturera de productes alimentaris, begudes i tabac (-4,2%).

Les previsions per al 2018 apunten que les empreses dels sectors de l’energia i aigua (15,8%), els béns de consum durador (11,7%) i els béns d’equipament (11,1%) incrementaran amb major intensitat la seva inversió industrial; seguits de prop del sector de l’automòbil (9,9%) i els béns intermedis (2%). En canvi, el sector dels béns de consum no durador i de la indústria manufacturera de productes alimentaris preveuen una disminució respecte del 2017 del -2,3% i -7,3%.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Turisme

Equidistància turística

Girona

El govern acusa el PSOE de fer perillar les pagues extres

Barcelona

L’empresa Bioespirit de Celrà entra en liquidació

celrà
Societat

Hisenda ja ha tornat més de 191 milions d’euros de la renda del 2018

El MIC porta 10.000 persones

girona
UNIÓ EUROPEA

Llum verd a iniciar la negociació comercial amb els Estats Units

Economia

L’asseguradora de mòbils Sfam crearà 350 llocs de treball

Volen indemnitzacions de 40 dies per a l’ERO Torrot-Gas Gas de Salt

salt

Els accidents amb baixa a la feina van augmentar

Barcelona