Economia

El Tresor deixarà 15.000 milions a la Seguretat Social per pagar pensions

El préstec és un 50% més elevat que el concedit el 2017

L’any passat s’hi van transferir 10.192 milions i es van treure 7.100 milions del fons de reserva

El Tresor preveu concedir aquest any un altre préstec a la Seguretat Social per un import d’uns 15.000 milions d’euros per poder garantir el pagament puntual de les pensions. L’any passat ja es van transferir 10.192 milions per poder finançar el dèficit en les pensions arran de l’esgotament del fons de reserva.

La secretària general del Tresor i Política Financera, Emma Navarro, va explicar ahir en roda de premsa que el finançament del dèficit conjuntural de la Seguretat Social és un dels factors sobre els quals han calculat les necessitats de finançament del Tresor per al 2018.

El govern ha decidit garantir així les pensions per evitar els titulars que s’acaba el fons de reserva. Normalment n’hi ha prou amb els ingressos per cotitzacions de la Seguretat Social, per fer front a una mensualitat ordinària de les pensions. El problema es produeix quan s’han de pagar les pagues extres del juliol i el desembre. Llavors la mensualitat es duplica i cal finançar aquesta quantitat de més amb recursos extraordinaris. Fins l’any passat es feia principalment traient els diners del fons de reserva. Però el desembre passat es van retirar 7.792 milions per abonar la paga extra. I amb les dades de tancament del 2017, només queden 8.095 milions dels 68.095 que va acumular el fons l’any 2011. Una quantitat que no arriba ni per abonar una paga extra. Però això el govern espanyol ha decidit habilitar aquesta línia de crèdit per segon any consecutiu.

“El més important és que les pensions estan garantides pel Tresor i pel conjunt de recursos i ingressos públics”, va insistir Navarro, la qual hi va afegir que la previsió del Tresor és “prudent, tenint en compte que la Seguretat Social té altres mitjans de finançament alternatius”.

El Tresor Públic té previst realitzar emissions netes de 40.000 milions d’euros aquest any, un 11,2% menys respecte de la xifra a què es va arribar al tancament del 2017, de 54.031 milions.

L’emissió bruta pujarà a 220.145 milions d’euros, quantitat que és un 5,9% inferior a la del 2017 (233.900 milions), dels quals 126.310 seran a mitjà i llarg termini, i 93.865 corresponen a lletres. A més, està previst cobrir venciments de 81.310 milions d’euros i una emissió negativa neta de lletres del Tresor per un valor de 5.000 milions d’euros.

LA XIFRA

8.095
milions d’euros
queden al fons de reserva al tancament de l’any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA