Economia

Solbes admet la culpa de no veure venir la crisi

El vicepresident econòmic entre el 2004 i el 2009 no beneïa els estímuls de Zapatero

El vicepresident econòmic del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero entre els anys 2004 i 2009, Pedro Solbes, va admetre ahir la seva culpa en els “greus errors de previsió” a l’hora de no veure venir l’última gran recessió. En una compareixença al Congrés amb motiu de la comissió d’investigació de l’origen de la crisi financera, Solbes va recordar que el PIB va arribar a tenir una davallada del 3,6%, quan la seva previsió oficial era del 2%, i va entonar el mea culpa: “No vam ser capaços de detectar la forta recessió.”

El vicepresident econòmic de Zapatero admet que fins i tot el debat sobre la conveniència d’utilitzar la paraula crisi a La Moncloa “va durar dos mesos” perquè el PSOE afrontava la immediatesa d’unes eleccions generals el març del 2008. En aquest punt, cal recordar que el mateix Solbes havia assegurat que l’Estat espanyol no es veuria afectat per la crisi originada als Estats Units amb la fallida del banc d’inversió Lehman Brothers per culpa de les hipoteques porqueria.

Contrari al xec nadó

Instal·lada ja la crisi i en comprovar que d’un superàvit del 2% del PIB el 2008 es passava abruptament a un dèficit de l’11% el 2009, Solbes va confessar que no beneïa algunes solucions que proposava i aprovava Zapatero en les reunions del Consell de Ministres. “La limitació a la meitat de l’ajuda per a la compra d’habitatge o les meves crítiques públiques sobre habitatges iniciats o com d’inadequades eren les hipoteques a 40 anys van caure en sac foradat”, va explicar ahir al Congrés. Una dècada després dels fets, Solbes va reconèixer que tenia “importants discrepàncies” amb Zapatero perquè era més “de curt termini” que ell. Entre els exemples de mesures del president socialista a les quals ell s’oposava, va citar la rebaixa de 400 euros a l’IRPF o el xec nadó de 2.500 euros que era universal i, per tant, era cobrat tant si la maternitat tenia lloc en una llar pobra com en una de milionària.

Mirant enrere, Solbes creu que el govern socialista hauria d’haver estat més “valent” a l’hora de no dependre tant dels sindicats i d’aprovar abans una reforma laboral que va arribar el 2010, ja amb Elena Salgado com a vicepresidenta econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironins creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona