Economia

economia

El secretari general de Foment del Treball: “Pot ser que Cecot acabi fora i que torni amb una altra direcció”

Joan Pujol nega motivacions polítiques en l’expedient perquè si hi fossin seria “un error i un desastre per a una organització de l’àmbit del treball”

El secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol, ha defensat que la possible expulsió de Cecot de l’organització no tindria perquè suposar un “trencament definitiu” entre ambdues patronals. “Pot ser que Cecot acabi fora però que amb una altra direcció, a totes dues organitzacions, torni”, ha plantejat Pujol. El secretari general ha remarcat, però, que l’obertura d’un expedient d’expulsió contra Cecot, aprovat per la junta directiva de Foment aquest dilluns, no respon a discrepàncies entre direccions, ni tampoc a motivacions polítiques.

El secretari general de Foment ha afirmat que plantejar l’expulsió d’un soci col·lectiu per raons polítiques seria “un error i un desastre per a una organització de l’àmbit del treball”. Preguntat per alguns dels fets en els quals divergeixen, com el suport de Cecot a l’aturada de país del 3-O o la participació de la patronal vallesana a la Taula per la Democràcia, Pujol ha afirmat que el fet que Cecot “no coincideixi amb Foment, no és objecte d’expedient” si no que el problema ve per les seves “gestions formals davant les administracions públiques” que envaeixen el seu àmbit territorial.

“No es tracta d’impedir plantejaments, anàlisis o propostes”, ha insistit Pujol, que ha assegurat que Foment “no vol prescindir de ningú” si no solucionar “una situació complicada”. “El que es vol és dilucidar si es pot continuar amb Cecot i en quines circumstàncies”, ha continuat, ja que el fet que la patronal amb seu a Terrassa tingui una configuració amb un “àmbit formal semblant a Foment” planteja problemes.

Si la patronal vallesana acabés sent expulsada, no tindria perquè significar un “trencament” definitiu en un món, el del treball, “en constant evolució” amb “organitzacions de lliure afiliació”, ha defensat Pujol. Per això, ha plantejat que en un futur hipotètic en què Cecot deixés de ser soci col·lectiu de Foment, la patronal vallesana s’hi podria reincorporar quan canviessin les direccions i els seus plantejaments. “Potser en unes altres circumstàncies ho podríem veure d’una altra manera”, ha reflexionat.

El secretari general de Foment també ha assegurat que “no hi ha una solució prefixada” a l’expedient. “Volem donar-li tot el pes, no és allò de passar-hi per sobre”, ha afirmat Pujol. La patronal vallesana haurà de justificar algunes de les seves actuacions del 2017, qüestionades per Foment. Entre elles, el fet que enviés una carta al ministre d’Economia, Luis de Guindos, a l’octubre, per queixar-se del decret llei que facilitava el trasllat de seu social d’empreses, també que participés a la Taula per la Democràcia o que donés suport a l’aturada de país del 3-O.

Concretament, Foment acusa Cecot de transgredir el seu àmbit territorial amb aquestes actuacions perquè s’hauria atorgat unes funcions que corresponen a Foment. La patronal catalana argumenta que si una organització territorial, com és Cecot, té iniciatives o vol gestionar assumptes que superen el seu àmbit territorial les hauria de plantejar o vehicular a través de la cúpula de l’organització de la qual és associada. No és el primer cop que ambdues patronals entren en conflicte per un tema similar.

Divergències entre directives

De fet, al desembre de 2016 Foment ja va discutir la possibilitat d’expulsar temporalment Cecot per aquest motiu a proposta del president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà. Finalment es va evitar l’expulsió amb la signatura d’un acord al febrer de 2017. També són conegudes les divergències polítiques entre directives.

El president de Cecot, Antoni Abad, s’ha mostrat favorable al dret a decidir, mentre que el de Foment està més en línia amb el posicionament del govern espanyol de Mariano Rajoy. A banda, Abad ha manifestat la seva intenció de presentar-se a les properes eleccions de Foment per substituir Gay de Montellà, que s’haurien de celebrar aquest 2018.

Cecot tindrà quinze dies a partir del moment en què rebi la notificació formal de l’expedient per presentar al·legacions per escrit. La possible expulsió de Cecot es decidirà en la propera reunió de la junta directiva de Foment, que previsiblement serà el primer dilluns del mes de febrer, dia 5. Si la Junta acordés expulsar la patronal vallesana, l’acord hauria de ser ratificat per l’Assemblea General de Foment abans que es fes efectiva l’expulsió, que encara no té cap reunió programada, i segons Pujol no es reuniria fins a l’abril, com a molt d’hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona