Economia

Catalunya, líder en empreses innovadores

Aplega un 23% del total a l’Estat, si bé n’ha perdut la meitat en vuit anys de crisi

Catalunya aplegava 3.602 empreses amb innovacions tecnològiques el 2016, un 23% del total de companyies d’aquestes característiques que hi havia a l’Estat espanyol (15.648). Catalunya se situava, a més, molt al davant dels següents territoris amb més empreses innovadores (Madrid, amb 2.958; el País Valencià, amb 1.929, i el País Basc, amb 1.587). Així es recull en un estudi publicat per l’associació d’estudis sobre l’economia espanyola Fedea a partir de les dades de l’INE per al 2017. L’estudi recull també l’impacte que encara s’arrossega derivat de la crisi econòmica sobre aquesta activitat innovadora. Així, en el període entre el 2008 i el 2016, Catalunya va perdre un 56% d’aquestes empreses (de les 8.184 de què disposava tot just a l’inici de la crisi). És un panorama molt similar al del conjunt de l’Estat, que en aquest mateix període ha perdut un 56,8% de les empreses.

Els efectes de la crisi també es veuen encara en la despesa que es destina a la innovació tecnològica, amb una reducció del 30% entre el 2008 i el 2016 en el conjunt de l’Estat. Catalunya, però, ha mostrat una tendència més estable, amb una caiguda en aquests mateixos anys de l’11%. Catalunya és també un dels territoris en què la variació entre el 2015 i el 2016 ja és positiva (un 1,3%). Així, la xifra destinada a la inversió en innovació tecnològica, segons la darrera estadística recollida per l’INE l’any passat, es va situar en els 3.367 milions d’euros. Tot i que Catalunya torna a superar el País Basc i el País Valencià, en aquest apartat de diners destinats Madrid passa al davant, amb una factura global de 5.127 milions d’euros. Aquesta diferència es pot explicar perquè a Madrid el pes de les grans empreses és major mentre que a Catalunya predomina un escenari de pimes.

Pel que fa a l’origen dels diners per a innovació, els fons estrangers continuen sent minoritaris (8% del total), si bé són els que han crescut més en els darrers vuit anys. Per contra, els fons públics són els que més han cedit (un 18,1%), tot i que pesen un 44% del total i és el sector privat el que més diners aporta (un 48% del total), i tot i que des del 2008 ha perdut terreny, en el darrer any n’ha guanyat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA