Economia

economia

La pime industrial minimitza l’impacte del procés

El 49% va tancar 2017 amb uns resultats millors que el 2016 i un 66% preveu increments de vendes aquest 2018, segons una enquesta de Pimec

El 87,8% diu que el debat polític no afecta a la previsió d’inversions si bé un 18,4% ha patit alguna caiguda de vendes per aquest motiu

La pime industrial ha tancat un 2017 positiu, a pesar de la tensió i la incertesa política arran de l’1-O. El 61% de les companyies ha acabat l’any amb un augment de vendes i el 49% ho ha fet amb uns resultats globals millors als de l’exercici anterior. Així es recull en una enquesta entre pimes industrials feta per Pimec, i elaborada entre el 4 de desembre i el 4 de gener. Els resultats, explica el president de la patronal, Josep González, permeten “fer una valoració del 2017 positiva, per damunt de vaticinis catastrofistes respecte de la incidència del procés”. També va ser bona l’evolució de les exportacions (un 57% les va incrementar i només un 13% les va reduir), i la inversió va créixer també en el 67% dels casos respecte del 2016.

L’enquesta inclou dues preguntes concretes sobre l’afectació de l’escenari polític, respecte de les vendes i de la inversió. En el primer apartat, si bé l’extensa majoria de les empreses diuen que no hi ha hagut afectació (el 75,6%), hi ha un 18,4% que sí reconeix una disminució de les vendes. Dins aquest grup un 10% ha mostrat reduccions al voltant o superiors al 3%. Aquest 18,4% es correspon força amb el pes que tenen les vendes al mercat espanyol (24%) de les pimes industrials. En tot cas des de Pimec posen més l’accent en l’efecte de la incertesa política que no pas en un impacte pel boicot comercial. Pel que fa a la inversió, un 87,8% de les enquestades diu que el debat polític no afecta als seus plans, mentre que un 9,5% diu que sí. Respecte el destí de les vendes, la majoria van al mercat català (48%), i el 28% que va fora de l’Estat espanyol ho fa majoritàriament a la zona euro (19%).

Si es miren les perspectives de cara al 2018, de nou hi ha un predomini de l’optimisme i el 66% de les enquestades diu que preveu un increment. Un fet que fa que les previsions del FMI de rebaixar el creixement de l’economia espanyola per la qüestió catalana “sorprengui”, diu González.

Plantilles creixen menys

A pesar d’aquesta bonança, però, els plans d’increment de plantilla són més modestos (28% preveu augmentar-la), un fet que el director de l’Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, atribueix al fet que la pime industrial ha guanyat productivitat “i per això l’ocupació millora però amb una limitació”.

Respecte el moment polític actual González no ha volgut valorar una hipotètica investidura de Carles Puigdemont com a president però sí ha reclamat celeritat en la formació de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida