Economia

La Unió Europea elimina Panamà de la llista negra de paradisos fiscals

Segons l’Ecofin, vuit països han adoptat prou compromisos per canviar els seus règims

Els ministres de finances no revelen les promeses dels beneficiats

L’escàndol dels papers de Panamà va multiplicar la fama mundial d’aquest país centreamericà com a paradís fiscal i va forçar les altes esferes europees a crear noves mesures contra l’evasió d’impostos, com ara la creació d’una llista negra.

I precisament, Panamà figura entre els primers afortunats a sortir-ne. El Consell d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) va decidir ahir treure’l, juntament amb Barbados, Tunísia, els Emirats Àrabs, Grenada, Corea del Sud, Macau i Mongòlia, de la llista negra de països “no cooperatius a efectes fiscals”.

Brussel·les va trigar més de dos anys a posar noms i cognoms en la lluita contra l’evasió d’impostos, però menys de dos mesos a esborrar culpables. A principis del mes de desembre passat es va inaugurar el nou sistema europeu per assenyalar i sancionar els governs entestats a subsistir com a paradisos fiscals, que, a banda de la mala premsa que comporta per als estats afectats, també implica tancar-los l’aixeta dels fons europeus per al desenvolupament. Si aquests estats prometen fer reformes, poden passar a la llista grisa, on es deslliuren d’aquestes sancions i “un grup de conducta” es dedicar a vigilar que realment les facin.

Un total de 17 estats van entrar abans de finals de l’any passat en aquesta llista perquè, segons va explicar la Unió Europea, durant deu mesos no es van comprometre a canviar els seus règims tributaris. Ara bé, en poc més d’un mes la llista s’ha reduït gairebé a la meitat i sense fer públiques les raons que justifiquen que, ara sí, vuit d’aquests països s’han posat les piles.

Poca transparència

L’opacitat que envolta els oasis tributaris ha impregnat la decisió del bloc europeu. Segons els seus ministres de finances, els paradisos fiscals han adoptat suficients “compromisos a alt nivell polític” per sortir de la llista negra. En aquest sentit, consideren que la reducció de la llista és una prova que el nou sistema “està funcionant” ja que els països assenyalats estan acceptant l’adopció dels estàndards europeus respecte a la transparència fiscal.

Quines concessions han fet a Brussel·les encara és un misteri. La Unió Europea es nega a revelar les promeses amb què han comprat la seva decisió si no té el llum verd dels paradisos fiscals. Fonts del Consell afirmen que “de moment són aquestes jurisdiccions les que han divulgat els compromisos” transmesos a la UE.

El ministre búlgar al capdavant del Consell d’Economia i Finances, Vladislav Goranov, va reconèixer ahir que perquè “el procés sigui més creïble hauria de ser suficientment transparent”, però considera “injust” revelar les promeses “sense el permís de les jurisdiccions”. Segons el Consell, la UE va demanar compromisos sense mencionar que es farien públics i ara s’escuden en això per no donar detalls sobre l’acord.

LA XIFRA

17
estats
van entrar a final de l’any passat en la llista de països sancionats com a paradisos fiscals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries