Economia

empresa

Fals autònom, explotat real

Le Porc Gourmet coacciona els treballadors perquè canviïn de cooperativa i així esquivar la llei

Si a Osona, entre els anys 2008 i 2016, els treballadors autònoms van incrementar-se un 200% –gairebé 2.000 treballadors més–no és perquè els seus habitants tinguin un accentuadíssim esperit emprenedor. La causa, almenys en el sector carni, s’ha d’anar a buscar a les falses cooperatives, sostingudes per falsos autònoms que són veritables treballadors explotats. Aquesta és la mà d’obra que avui fa rutllar l’escorxador Le Porc Gourmet (Grupo Jorge), a Santa Eugènia de Berga. Del miler de treballadors que intenten guanyar-s’hi la vida amb jornades laborals i sous indignes, 980 pertanyen a falses cooperatives (Clavial i TAIC) i només 20 són treballadors fixos.

Estan acostumats a treballar sota l’amenaça de represàlies, i l’última és ben recent. Segons explicava aquest dijous Toni Iborra, advocat del sindicat COS, Le Porc Gourmet en aquest moment està pressionant els treballadors de les dues cooperatives amb què té contracte de prestació de serveis perquè canviïn de cooperativa (i s’associïn a una d’espanyola), perquè de complir la llei de cooperatives de Catalunya no en volen ni sentir a parlar. Segons Iborra, a Clavial –que s’havia compromès a seguir la llei catalana– se li acaba el contracte amb l’escorxador osonenc el mes que ve i “als treballadors que es resisteixin a canviar de cooperativa els faran fora”. Uns 500. Als falsos autònoms de TAIC els han coaccionat perquè s’integrin a la cooperativa Auga, de Lugo.

Els treballadors de les falses cooperatives –gairebé tots d’origen estranger– els últims anys s’han guanyat a pols petits avenços en el seu apoderament, amb vagues i assembles. A Clavial el mes passat es va aprovar que l’1 d’abril els treballadors passarien al règim general. Una proposta de la qual Mari Moyano, secretària general de la UGT a Osona, recela: “Potser ho faran amb alguns, però no pas amb tots”, deia aquesta setmana. A TAIC s’havia aprovat que aquest any tinguessin vacances pagades, “però amb un canvi de cooperativa perden guanys i drets”, indicava Iborra.

D’autònoms, els treballadors de les falses cooperatives en tenen ben poc, excepte la mínima cotització que es poden permetre pagar a la Seguretat Social i tots els inconvenients de tenir una major desprotecció social que un treballador del règim general. No tenen dret a atur i, “i si agafes una baixa, quan tornes no tens el lloc de treball”, subratllava Moyano. Ella confia que aquest febrer es puguin reprendre les converses amb la taula del sector carni, perquè de moment tot està aturat –els inspectors no fan revisions a les empreses– i la llei de cooperatives és paper mullat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona