La Borsa
Més valors
Economia

Municipal

Eines més restrictives per controlar els pisos d’ús turístic a Calella

Dilluns es portarà a ple una nova ordenança que es vol aplicar abans no acabi la moratòria de llicències

L’Ajuntament ja treballa en una modificació del pla urbanístic per limitar el nombre d’aquests allotjaments

Una nova ordenança sobre habitatges d’ús turístic a Calella, més restrictiva, garantirà un millor control d’aquest tipus d’allotjament a la ciutat. Fa un any, i davant el ràpid augment de demanda de noves llicències, el govern del PDeCAT el PSC va aplicar una moratòria que s’acaba el proper mes d’abril. Durant aquest període, segons explica el tinent d’alcalde de Territori, Jordi Sitjà (PDeCAT), s’ha treballat en la nova reglamentació prenent com a exemple altres experiències i adaptant-les a la realitat del municipi. “Fins a la moratòria teníem detectats 260 habitatges d’aquest tipus i quatre expedients es van quedar sense resoldre”, recorda el regidor. La setmana vinent la proposta d’ordenança passarà per ple amb un redactat que endureix els criteris a l’hora d’atorgar la llicència. “Fins ara només calia disposar de la cèdula d’habitabilitat i el número de registre”, precisa Sitjà i afegeix que “ara reclamarem una pòlissa de responsabilitat civil de 300.000 euros i el consentiment de la comunitat del bloc on hi ha l’habitatge”. Precisament aquest consentiment tindrà especial importància perquè garantirà que l’activitat té el vist i plau dels veïns i que, en principi, no ha d’afectar la convivència.

Rètol informatiu

Paral·lelament, s’obligarà al gestor del pis d’ús turístic –sigui un particular o una empresa– a penjar a l’exterior i en un lloc visible un cartell informatiu “on hi consti la informació bàsica i el número màxim de persones queel poden ocupar”. El cartell, però, es podrà retirar en aquelles períodes on no funcioni l’activitat. També es demanarà un contacte telefònic que estigui operatiu les 24 hores del dia “i que haurà de respondre a qualsevol requeriment dels serveis policials o d’inspecció municipal en un termini no superior als 30 minuts”. La nova ordenança no tindrà caràcter retroactiu i el tinent d’alcalde de Territori confia que un cop acabi la moratòria i entri en funcionament la normativa “no hi haurà un increment significatiu de la demanda”. L’ordenança porta incorporada un règim de sancions que pot arribar als 3.000 euros en cas de falta molt greu i que pot portar al tancament de l’habitatge.

Un pas més

Jordi Sitjà afirma que en un principi es va preveure que la mateixa ordenança regulés el nombre màxim d’allotjaments d’aquest tipus que poguessin funcionar a la ciutat, però els serveis tècnics municipals van determinar que aquest no era l’instrument adequat. “La figura que cal aplicar és la de modificació del pla urbanístic, un procés més llarg, però que ja hem engegat i que volem tenir enllestit abans no acabi el mandat”, avança. Aquesta modificació proposaria un sostre màxim del 5% de pisos d’ús turístic del total d’habitatges que hi ha actualment a la ciutat i que Sitjà xifra en aproximadament 10.600. “Això ens donaria uns 530, prop del doble dels que funcionen ara”, comenta.

El regidor assegura que aquesta modalitat d’allotjament turístic, que en altres poblacions com Barcelona ha disparat les queixes veïnals i es considera un fenomen problemàtic, a Calella no ha generat tensions. “Els que tenim detectats tenen la llicència en regla i fem un seguiment exhaustiu a les xarxes socials per detectar-ne d’altres que no compleixin amb la normativa”, diu Jordi Sitjà. La proposta del Consorci de Turisme del Maresme de gestionar a nivell comarcal l’oferta d’habitatges d’ús turístic es valora positivament a Calella on es considera que el treball realitzat pot ser d’ajuda a l’administració comarcal.

LA XIFRA

260
habitatges
d’ús turístic funcionaven legalment a Calella abans de la moratòria de llicències de fa un any


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
M. BORRÀS I M. EZPELETA
IMPULSORS DE LA MARCA ‘DPAGÈS’, QUE PRODUEIX PORC ECOLÒGIC AL SOLSONÈS

“Els nostres porcs són més forts i més sans i estan més relaxats”

Després de viure en primera persona el sector de la producció porcina, van tirar endavant el seu projecte de producció ecològica; sense presses ni antibiòtics i respectant el benestar dels animals

Solsona
 

26-M La primera República

girona
 

26-M La primera República

girona
 
PERE PONSATÍ
JUNT AMB EL SEU GERMÀ JOSEP ÉS FUNDADOR I SOCI D’INTERACTIU DE CORNELLÀ DEL TERRI, EMPRESA DE DISSENY I DESENVOLUPAMENT DE WEBS I APLICACIONS PER A MÒBILS

“Una bona app ha de ser fàcil d’utilitzar”

CORNELLÀ DEL TERRI
 
COMERÇ

JYSK arriba a Blanes

 
TANTXTANT

Una qüestió d’amos...

 
opinió

‘Blockchain’ i les finances del futur

Ponent del 3r Congrés d’Economia i Empresa de Catalunya
 
economia

Coca-Cola inverteix 16 milions en la planta de Martorelles

 
La Xina

Treuen els aranzels al sorgo dels EUA en plena negociació