Economia

hisenda

finançament autonòmic

Montoro insisteix que no pensa perdonar el deute de les comunitats

El ministre sí que es mostra obert en canvi a “reestructurar-lo” perquè pugui assumit pels territoris

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha insistit que no es condonarà el deute de les comunitats autònomes i ha dit que, en tot cas, el que farà es “reestructurar” el deute, obrint-se a “estudiar les condicions financeres” del mateix.

En la sessió de control al Congrés, Montoro ha respost a una interpel·lació de Compromís que el que toca és “repensar” les conseqüències dels mecanismes extraordinaris de finançament utilitzats i els deutes generats, però ha alertat que aquests “es paguen d’una manera o altra”. “No hi ha quitança possible”, ha dit de forma clara.

Des de Compromís se li ha demanat que expliqués de forma clara quin és el model de finançament autonòmic pel que aposten i quines són les mesures que volen impulsar, qüestió a la que ha contestat dient que busquen un gran acord polític que porti a un sistema “que acabi amb els greuges comparatius entre territoris i que garanteixi els mateixos estàndards d’accés als serveis públics independentment del lloc de residència”.

Montoro ha reconegut que és el moment de “repensar” com es redistribueix el pagament dels impostos i que és ara quan s’ha de fer perquè la recaptació està creixent i ho permet. Abans però ha apuntat que cal decidir què fer amb les “conseqüències” dels mecanismes de finançament extraordinari, com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), dels que també ha dit que cal establir un període de vigència. En aquest sentit, ha afegit que les comunitats han de sortir a finançar-se al mercat “paulatinament”.

El ministre ha reivindicat que l’Estat són tots els territoris i tots els espanyols i ha rebutjat les quitances perquè ha assegurat que això no es tradueix en que ningú deixi de pagar sinó que es paga “entre tots”. “S’han de repensar les conseqüències dels deutes”, ha apuntat.

Sense manifestacions

El ministre ha retret precisament al govern del País Valencià que s’hagin fet manifestacions públiques, ja que ha assegurat que el govern espanyol està “convençut” de la necessitat de la reforma del sistema de finançament. Ha afegit però que el govern “no ho pot fer sol” i que cal la tasca de tots els grups parlamentaris per aconseguir, instant a Compromís a que hi participi activament. “O ho fem junts o no arribarem enlloc”, ha dit.

Montoro ha conclòs assegurant que s’està parlant amb tots els grups polítics per aconseguir un model on “ningú estigui a costa de ningú” i ha defensat que les hisendes forals “no són un privilegi” sinó que hi ha “diferències en l’hisenda comuna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona