Economia

Els contractistes blasmen el retrocés de la inversió de l’Estat a Catalunya

La cambra oficial del sector creu que el govern espanyol té un “problema de credibilitat”

El 2017 van arribar 218 milions, un 23% menys que l’any previ

La inversió pública a Catalunya, i molt especialment la que arriba de part de l’Estat, fa molts anys que està en nivells crítics i està impactant no tan sols en el desenvolupament en l’obra pública, clau en el progrés del sector de la construcció, sinó en el conjunt de l’economia del país. Així ho va denunciar ahir Joaquim Llansó, president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, que va comentar que ja han traslladat al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que ara mateix el govern del qual forma part té “un problema de credibilitat”. I és que, malgrat les reiterades promeses de grans inversions que han fet tant el titular de Foment, “que ha vingut molt sovint a Catalunya últimament”, com el mateix president espanyol, Mariano Rajoy, que aviat farà un any va augurar la famosa “pluja” de 4.200 milions, en quatre anys, (uns 1.050 milions per any), el 2017 sols en van arribar 217.

Per Llansó, la xifra del 2017 és irrisòria i preocupant: “No vull pensar malament –va sentenciar el president dels contractistes–, però això ja fa uns anys que dura, per no parlar del fet que més enllà del pressupostat, quan es fa la liquidació i l’execució pressupostària la xifra cau més.”

Tanmateix, Llansó va fer una certa defensa de la figura del ministre De la Serna, de qui opina que “ha pres nota” del dèficit inversor i que sembla que vol activar una sèrie d’obres com ara les de la Sagrera, els accessos al port de Barcelona, els traçats subterranis de vies a l’Hospitalet i arreu de Catalunya, en una mena d’“operació ciment”, per mirar de restablir alguns ponts entre Madrid i Catalunya.

Llansó, però, és conscient que sense pressupostos generals i sense govern a Palau serà difícil reactivar el sector a mitjà termini. Pels contractistes, la xifra idònia d’inversió pública global estaria al voltant dels 5.000 milions anuals, és a dir, un 2,2% del PIB, però el 2017 només s’ha arribat a 1.690 milions i, “tot i que el percentatge de creixement, un 49%, sobre l’any anterior sembla molt, en realitat no ho és tant perquè la base és molt baixa”, va remarcar. A més, va matisar, la pujada en la inversió pública s’ha degut sobretot a l’activació de les accions dels governs locals a les envistes de les eleccions de l’any vinent. Pel que fa a la Generalitat, va posar a licitació un 43% més que el 2016, 426 milions.

Previsions i propostes

De cara al 2018, les previsions són relativament bones, però Llansó creu que encara insuficients. La Cambra de Contractistes, que des de fa poc col·labora amb el ministeri com a consell assessor, ha fet un seguit de propostes, entre les quals la planificació de l’obra pública a deu o quinze anys, per evitar alts i baixos en funció dels resultats electorals, i establir que les infraestructures importants, com el corredor mediterrani, no computin com a dèficit. Finalment, Llansó va insistir molt en la implementació del criteri europeu que diu que “qui usa, paga”. La idea és la d’instaurar, amb les tecnologies actuals, el cobrament per ús de les vies ja amortitzades, el cost del manteniment de les quals recauria tan sols sobre els seus usuaris, i no pas sobre el conjunt de la ciutadania via impostos o peatges a l’ombra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona