Economia

La bretxa salarial exacerba les diferències en les pensions

Les prestacions contributives de les dones són un 34% inferiors mentre que les prestacions en general disten un 40%

Expertes constaten que s’equipararan en paral·lel al mercat laboral

Si la participació de les dones en el món laboral progressa relativament bé, esquivant com pot els embats de la crisi, no es pot dir el mateix del ritme d’igualació salarial, una bretxa que, de retruc, també es deixa sentir en les pensions, en aquest cas en forma d’esvoranc. Així ho confirmen diverses dades. En primer lloc, les d’un informe del BBVA en què les autores, Mercedes Ayuso i Elisa Chuliá, situen la diferència de les pensions contributives en un 34% menys de mitjana per a les dones, que a Catalunya constitueixen la meitat de les persones que reben aquestes pensions. Un altre càlcul és el de la UGT, que, observant el conjunt de les pensions, contributives o no, confirma, segons la secretària d’igualtat de l’organització, Eva Gajardo, que són de mitjana un 40% més baixes en les dones.

El motiu principal del problema és la fórmula de càlcul de les pensions, basada en les cotitzacions i en els anys de vida laboral, ja que se’n necessiten com a mínim 15 de cotitzats per rebre la prestació pública. Un còmput que perjudica el sector femení, al qual l’estructura social resta anys de cotització per les interrupcions en la seva carrera laboral, bàsicament per raó de la maternitat, i perquè també són majoria als contractes a temps parcial. La bona notícia és que aquesta distància es va reduint; la dolenta, que l’equiparació s’estima molt a llarg termini.

El treball del BBVA mostra que les diferències salarials per sexe són més grans a mesura que creix l’edat dels treballadors, i, segons explica a aquest diari la coautora del dossier, Mercedes Ayuso, factors com aquesta progressiva paritat en el mercat de treball, l’esperança de vida i l’eventual concurrència de pensions, com ara el fet que les dones que hagin cotitzat podrien sumar a la seva pensió per la seva vida laboral la de viduïtat, milloraran la situació a la llarga. Ayuso recorda que el 2006, a l’Estat, la pensió mitjana de les altes masculines duplicava la femenina (1.108 versus 591 euros) i que la diferència va caure a un 22,5% el 2016.

Tanmateix, l’estadística recollida per la UGT, que analitza tot tipus de pensions, indica que la distància entre les prestacions de dones i homes s’ha mantingut pràcticament inalterable en els últims 12 anys, ja que, segons el sindicat, el 2005 les pensions de les dones eren un 41,3% inferiors i que passar al 40% actual no és una gran millora. El sindicat matisa si la pensió es deu a una substitució d’una renda de treball o de viduïtat. Així, un 42% dels pensionistes de jubilació són dones, amb una mitjana de 540 euros inferiors a la dels homes, és a dir un 41,4% inferiors. Alhora, la pensió mitjana de viduïtat dels homes és un 41,2% inferior a la de les dones, però cal tenir en compte que només són un 4% d’aquest col·lectiu, mentre que el 96% restant són dones que de mitjana reben 671 euros, 20 per sota del llindar de la pobresa. Com a propostes principals, els representants dels treballadors reclamen una perspectiva de gènere en les futures reformes i que es compensin les llacunes de cotització de tota una generació amb mesures com ara l’eliminació del coeficient de parcialitat.

Els àmbits acadèmic i científic lideren el canvi

Personal universitari al 50%

Les universitats públiques de Catalunya han consolidat la igualtat de gènere quant a les noves incorporacions de personal docent i investigador (PDI). Així, l’any 2016 un 50,1% de les incorporacions dels darrers cinc anys ja corresponien a dones. Aquesta dada, proporcionada ahir mateix per la Secretaria d’Universitats i Recerca, contrasta positivament amb les incorporacions de fa més de 20 anys, en què les dones representaven tan sols un 34%.

El món científic millora les dades

Un 28% de les empreses biomèdiques catalanes han estat creades o són dirigides per una dona, i entre les creades a partir del 2016 s’arriba a un 46%. Segons dades de Biocat, entitat que promou la biotecnologia a Catalunya, les companyies de tecnologies mèdiques (38%), biotecnològiques (31%) i de serveis al sector (31%) són les que apleguen més emprenedores. Tot i admetre que encara falta per a la paritat, Biocat constata que el nivell supera la mitjana espanyola i subratlla que una de cada tres companyies del sector que han atret inversions de més d’un milió els últims anys té una dona al capdavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA