Economia

Els aranzels dels EUA posen en escac la unitat comercial del bloc europeu

El Regne Unit negociarà una exempció de les restriccions en les exportacions d’acer i alumini

La CE denunciarà els Estats Units a l’OMC si s’apliquen nous impostos

El crit de guerra comercial del president dels EUA, Donald Trump, posa els pèls de punta a Brussel·les no només per la butxaca, sinó també pel risc de divisió interna. La seva confirmació, dijous a la nit, d’aplicar noves taxes a les importacions d’acer i alumini van elevar la tensió amb l’aliat europeu, que ara corre per aconseguir una exempció. Més ràpids, però, van ser els britànics, que, frustrats pel mal rumb de les negociacions del Brexit, ahir al matí van dir que negociaran directament amb Washington per salvar-se dels aranzels com Mèxic i el Canadà.

La Comissió Europea (CE) espera, però, que “tot el bloc comercial” quedi exempt dels nous impostos. “No podem acceptar que la UE sigui dividida en diferents categories”, avisava ahir el vicepresident, Jyrki Katainen, en resposta a l’anunci del secretari de comerç britànic de viatjar la setmana que ve als Estats Units per “maximitzar” l’exempció per al Regne Unit. I és que el moviment de Londres posa en escac el principi d’unitat comercial del bloc comunitari, una política que és competència exclusiva de Brussel·les, que és, per tant, qui negocia en nom de tots els estats.

Així, ara treballen contra rellotge per mantenir intactes les relacions amb el seu major client mundial, però amenacen amb una denúncia a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i nous aranzels si no es retracten. Fonts comunitàries critiquen que la mesura “és purament proteccionista” i que Trump “pretén fer-la passar com una qüestió de seguretat nacional”. Tanmateix, els europeus preparen el terreny amb altres socis internacionals. Els responsables de comerç de la Unió Europea i el Japó es reuneixen avui a Brussel·les amb un representant estatunidenc per analitzar quins criteris establirà la Casa Blanca, ja que, segons ells, “hi ha una enorme falta de claredat” sobre les mesures.

En aquest sentit, segons ha pogut saber El Punt Avui, l’executiu comunitari encara no està negociant amb Washington una exempció, però d’entrada veu “totalment inacceptable” que per evitar les restriccions hagin “de pagar”.

Reaccions globals

De mal grat, els grans venedors d’acer com Corea del Sud o el Brasil fan cua per demanar a Trump que els eximeixi dels aranzels. El Japó va avisar ahir del “gran impacte” que podria tenir per als seus vincles amb els EUA, mentre que la indústria xinesa, que produeix la meitat de l’acer mundial, va ser més combativa demanant a Pequín represàlies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona