Economia

DOMICIANO SANDOVAL

MEMBRE FUNDADOR DE LA MAREA PENSIONISTA

“Les pensions han evitat una revolta social segura”

“Ens diuen que les pensions són molt costoses i que no es poden mantenir, i això no és cert. El problema són els ingressos i no les despeses”

“És una lluita social que afecta a tothom”

Lleonès del Clot.
Nascut a León fa 67 anys però veí del Clot de Barcelona des de fa més de 30 anys, Domiciano Sandoval s’ha convertit en la primera persona que ha portat al Tribunal Europeu dels Drets Humans la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes espanyols. Espera que més jubilats s’hi sumin.

Domiciano Sandoval, membre fundador de l’associació Marea Pensionista, m’espera en un bar de Santa Coloma de Gramenet mentre pren el cafè amb dos amics, minuts abans de participar en un acte al centre cívic Can Mariner, on desenes de jubilats fa estona que esperen que comenci la xerrada. Trobar un forat lliure en la seva agenda aquests dies és missió (gairebé) impossible.

Ha portat la revaloració de les pensions al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Què n’espera?
Estic convençut que una vegada més el TEDH posarà en el seu lloc l’Estat espanyol. En la seva sentència, el Tribunal Constitucional diu que no tenim un dret adquirit, sinó que estàvem a l’expectativa d’aquest dret, i això no és cert, perquè quan s’entra a treballar en una empresa, l’Estat, de manera unilateral, sense demanar-te permís, et comença a descomptar per a la teva futura pensió i nosaltres creiem que així ja està generant un dret. Les lleis, a l’Estat, estan retrocedint i, en canvi, els convenis internacional protegeixen molt més les persones.
Què passa amb les pensions?
Que ens expliquen una mentida. Ens diuen que les pensions són molt costoses i que no es poden mantenir, i no és cert. El problema de les pensions són els ingressos i no les despeses. Tenim un govern que està tan escorat a la dreta que només fa cas de les recomanacions de l’FMI i el Banc Mundial, que han dissenyat una campanya perquè els fons públics de pensions es redueixin, i les pressions de la banca. Tenen dissenyada una estratègia perquè el sistema públic caigui i el diner el gestioni la banca. És un nínxol de negoci pel qual la banca pressiona.
Què vol Marea Pensionista?
Tenim clares tres coses: que el sistema necessita una reforma en profunditat perquè els futurs pensionistes no temin per la seva pensió; que el debat sigui obert i arribi al carrer, i volem formar part d’una taula de negociació, si algun dia n’hi ha. No creiem ja en el Pacte de Toledo, no serveix per a res, i, de fet, la seva signatura va torpedinar la línia de flotació del sistema de pensions perquè, en part, algunes de les coses aprovades ens van conduir a aquesta situació.
Diu que lluiten per les pensions dels més joves perquè la dels avis d’ara ja està garantida. Però els joves hi participen, en aquesta lluita?
Estem tractant d’atreure’ls al moviment però és molt difícil, perquè fins ara era fins i tot difícil moure els pensionistes actuals, que no notaven excessivament la pèrdua de poder adquisitiu que ara sí que noten. Quan un té 35 anys és difícil que es preocupi per la pensió perquè la veu molt llunyana, creu que no l’afectarà. És una conversa que sovint tinc amb el meu fill... Contra això és molt difícil lluitar, però estem esperançats perquè en xerrades en universitats hem estat molt ben rebuts. Aquesta és una lluita social que afecta a tothom. El sistema públic de pensions és sostenible, millorable i totalment necessari i ha fet dues coses importants. Durant els anys de crisi ha evitat una revolta social segura, perquè ha mantingut fills i nets que estaven a l’atur, i, d’altra banda, és el major factor distribuïdor de renda que tenim, fins a 130.000 milions d’euros a l’any. És un factor de cohesió social que no es pot perdre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona