Economia

protesta per les pensions

La Marea Pensionista inunda els carrers

Unes 30.000 persones es manifesten a Barcelona per exigir una revaloració de les pensions d’acord amb l’IPC

Les protestes també es fan a Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa, entre altres ciutats

Unes 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert aquest dissabte el centre de Barcelona per exigir unes pensions dignes i que es revalorin d’acord amb l’IPC.

La protesta ha estat impulsada per la Marea Pensionista de Catalunya, diverses associacions de jubilats i amb el suport dels principals sindicats, com CCOO i UGT. Els manifestants, entre ells també moltes persones joves, han expressat el seu rebuig a l’increment del 0,25 % de les pensions aprovat pel govern de Mariano Rajoy per a aquest 2018. En aquest sentit, han denunciat que aquesta revaloració suposa un empobriment dels pensionistes, ja que l’economia espanyola ha crescut un 3 % en l’últim any i els preus s’han apujat un l’1 %,

La marxa ha arrencat a les onze del matí a la plaça Urquinaona i ha transcorregut rere una pancarta amb el lema No al Pacte de Toledo fins la Delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca. Allà s’ha llegit un manifest contra les polítiques socials dels últims governs.

Els manifestants han omplert de gom a gom tot el recorregut entre els dos punts i han lluït pancartes amb missatges com “lladres” o “pocavergonyes” adreçats als principals responsables polítics espanyols. Durant l’acte s’han cridat consignes “Les pensions seran sempre nostres” o “Volem la pensió del pare del Borbó” i s’ha defensat la convocatòria d’una vaga general, seguint el camí marcat pel moviment feminista.

Primavera calenta

El portaveu de la Marea Pensionista, Domiciano Sandoval, ha afirmat que les mobilitzacions que avui se celebren a tot l’Estat, són “la demostració més palpable del fracàs del govern” espanyol. Ha subratllat que la lluita per la dignificació de les pensions “ens incumbeix a tots”. “Lluitem pel nostre futur, pel de les nostres pensions, pels nostres avis, que és també lluitar per nosaltres”, ha assegurat Sandoval.

En declaracions als mitjans, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha definit com a “ridícul i miserable” l’augment del 0,25% i ha assegurat que l’Estat té capacitat d’incrementar els ingressos en 70.000 milions d’euros per revertir-los en els pensionistes. Pacheco, que creu que hi ha “molt marge per trobar una solució consensuada”, ha avisat que aquesta primavera estarà marcada per les “mobilitzacions” si Rajoy no s’asseu a negociar una millora de les prestacions.

El seu homòleg de la UGT, Camil Ros, ha instat el govern espanyol a apujar les pensions un mínim del 2%, d’acord amb l’IPC, i mantenir després un augment continuat que situï la pensió mínima en els 1.000 euros. El líder sindical ha recordat que la pensió mitjana se situa ara al voltant dels 950 euros, una xifra que considera que hauria de ser el de les pensions més baixes.

A més de Barcelona, els pensionistes també s’han mobilitzat a Girona –on han sortit uns 2.000 manifestants–, Tarragona, Lleida, Tortosa, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Granollers o Mataró. Aquesta tarda hi ha convocades protestes a Vic i Reus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona