Economia

Oli de gamma alta a Arbúcies

La recuperació d’una varietat d’olivera de fa més de 60 anys permet obtenir un producte selecte

Els promotors ja comercialitzen el líquid als EUA i el Canadà

El projecte ha costat uns 200.000 euros en recerca i promoció i preveu comprar un molí

L’elaboració d’un inventari de varietats antigues d’Arbúcies, amb 332 exemplars d’horta i fruiters, ha permès descobrir un oli de gamma alta al municipi. Una societat, Oli de la Vall d’Arbúcies, ha començat a produir la varietat Salar d’Arbúcies i el comercialitza en botigues de productes selectes dels Estats Units i del Japó, entre altres punts del món.

El treball encarregat per l’Ajuntament d’Arbúcies per conèixer els productes autòctons ha derivat en un projecte que creix. Ramon Espígol, biòleg i un dels fundadors de la societat, és el coordinador del projecte, que ja ha invertit 200.000 euros en recerca i promoció, a banda de la inversió feta per cadascun dels productors i socis de la societat.

La varietat Salar va ser descoberta en camps on quedaven restes d’oliveres que no s’havien arrencat amb la gran glaçada del 1956. “Aquella glaçada va matar el 70% de les oliveres de Catalunya, i aquí també [...]. La gent va arrencar la soca. Un [pagès] que tenia mitja hectàrea de vinya i mitja dotzena d’oliveres em va dir que havia tallat l’olivera i que havia tingut llenya per dos anys.”

Dos de predominants

Els promotors van anar a buscar mostres d’oliveres que quedaven vives de fa 64 anys. “Estaven emboscades i anaven fent oliva”, recorda Espígol. Van dur les mostres de pinyol a la Generalitat per fer-ne un estudi genètic, que va determinar que hi havia set grups, de què dos eren els predominants, “un que coincidia amb el que els avis en deien oliveres d’oli, les majoritàries, amargants i molt desequilibrades, i un altre [amb olives més grosses] que corresponia a les oliveres del Salar.”

Aquest últim va experimentar una modificació genètica espontània, explica Espígol, que encara li va donar un toc de més qualitat. “Les olives del Salar maduren de manera irregular. Quan les vas a collir, n’hi ha que encara són verdes. Però n’hi havia una que tenia tots els marcadors genètics del grup, menys un. Aquesta [trobada a Cal Gall] encara li donava una volta més de qualitat. I aquesta és la planta mare, d’on hem tret els brots per arrelar les oliveres.”

Després de l’inventari de varietats locals del 2012, els promotors van presentar el projecte a Arbúcies, el 2013. Posteriorment, van anar a exposar l’oli en una jornada tècnica al mateix poble a què van assistir més de cent inscrits i responsables del Departament d’Agricultura i de l’IRTA de Mas Bové.

Ampliació de capital

El 2014, els promotors van constituir-se en societat (24 socis). El president és l’alcalde del poble, Pere Garriga. Ara en són 27 i, amb una propera ampliació de capital, superaran la trentena. Han començat a produir i, des de fa gairebé dos anys, ofereixen el producte a restaurants amb estrelles Michelin i a botigues de productes selectes que serveixen a restaurants i supermercats de prestigi. El 2019, preveuen comprar un molí que pugui premsar 500 quilos en una hora. El propietari del restaurant Les Magnòlies d’Arbúcies, Isidre Fradera, ha tastat l’oli del Salar. El considera “molt i molt bo”. Les Magnòlies té una estrella des del 2012, quan Víctor Trochi era el xef de l’establiment.

L’oli del Salar d’Arbúcies ha arribat a Tòquio (Japó), a San Francisco, Boston i Nova York (Estats Units) i Londres (Gran Bretanya. La voluntat de la societat arbucienca és entrar en els mercats d’Alemanya, Singapur i Hong Kong (la Xina), avança el coordinador del projecte.

LES FRASES

El Departament d’Agricultura ens va felicitar: «On heu trobat això, tan espectacular?» Van classificar l’oli de gamma alta
L’oli de les oliveres del Salar és un oli que té tots els valors molt alts: afruitat, amarg, picant... Té un equilibri molt gran
De 332 varietats [que hi havia], en tenim una d’autòctona i que és boníssima
Ramon Espígol
productor i coordinador del pla Oli de la vall d’arbúcies
Donem suport al projecte i n’hem estat els ideòlegs. Ajuda a recuperar la biodiversitat local
Pere Garriga
alcalde d’arbúcies
És un oli excel·lent. Té una acidesa encertada i és més aviat dolç
Isidre Fradera
PROPIETARI DEL RESTAURANT LES MAGNÒLIES D’ARBÚCIES

El valor i la demostració del preu

Oli de la Vall d’Arbúcies ha plantat 15.000 oliveres en la primera fase del projecte. Entre que es planten els brots i es recullen les olives, passen quatre anys. Els promotors han mostrat l’oli a cuiners amb establiments amb estrella Michelin. L’han tastat, entre d’altres, responsables d’El Celler de Can Roca, dels germans Roca; del Sant Pau, encapçalat per Carme Ruscalleda; de Ca l’Arpa (Pere Arpa); l’exxef de Les Cols Pere Planagumà i responsables de Les Magnòlies. “Ells són un bon baròmetre. Ens en poden comprar i tenen la capacitat per dir si és bo o no, perquè estan habituats a tastar pastanagues, pèsols...”, assenyala Espígol.

El Departament d’Agricultura valora per sobre dels 30 euros el litre d’oli El Salar. Però hi ha l’obstacle, reconegut per tres cuiners, “que no es pot demostrar la diferència entre aquest oli i un que valgui sis euros”. “Per això, ens vam posar en contacte amb el panell de tast de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries de Mas Bové [a Constantí, Baix Camp].”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona