Economia

Hostaleria, benzina i menjar impulsen els preus al març

L’IPC avança una dècima respecte al febrer i se situa en un 1,5%

Catalunya lidera el rànquing estatal d’inflació

Els sindicats reforcen les seves reivindicacions de millora de sous i pensions

L’impacte del calendari de vacances de Setmana Santa en els serveis turístics; l’alimentació, que ha mantingut preus i que contrasta amb els abaratiments que va experimentar fa un any, i el transport, amb una gasolina menys barata que el 2017 per aquestes dates, van ser els responsables que els preus s’enfilessin una dècima més al març i deixessin la taxa interanual de l’IPC català en un 1,5%. Segons l’institut estadístic espanyol, l’INE, aquesta és la xifra més alta entre tots els territoris de l’Estat i tres dècimes per sobre de la mitjana espanyola, que va quedar en un 1,2%, amb una pujada mensual també d’una dècima.

El desglossament de dades de l’INE assenyala, per exemple, que la categoria d’aliments frescos va pujar un 2,1%, el mateix que la rúbrica de restaurants, hotels i cafeteries. Per demarcacions, Barcelona té la inflació més alta de l’Estat, amb un 1,6% interanual, estalonada per Girona, on es va registrar un IPC d’un 1,5%, tot i que a escala mensual els productes i serveis es van abaratir una dècima.

Les xifres van enfortir les reivindicacions dels sindicats pel que fa a salaris i pensions. A parer de la UGT, per exemple, l’increment dels preus demostra que cal millorar les remuneracions dels treballadors i les percepcions dels pensionistes. Segons el sindicat, la dada indica que “es torna a accentuar la pèrdua de poder adquisitiu” i que “els salaris no estan creixent en aquesta etapa de creixement econòmic que només comporta beneficis per a les empreses”.

Per la seva banda, CCOO, que juntament amb la UGT convoca precisament avui una gran manifestació en diverses poblacions catalanes per reivindicar la dignificació de les pensions i contra les polítiques restrictives del govern espanyol, va reclamar la represa immediata de la comissió del Pacte de Toledo per enllestir “les reformes que el sistema de la Seguretat Social necessita per garantir la seva sostenibilitat”, i entre aquestes la derogació de l’índex de revaloració de les pensions i de l’índex de sostenibilitat i la introducció d’un mecanisme que garanteixi el poder adquisitiu dels pensionistes.

Finalment, la patronal Pimec es va felicitar per “l’alentiment” en la pujada de l’IPC i va subratllar el diferencial negatiu existent entre la taxa espanyola i l’europea, que “comporta guanys de competitivitat a Europa”.

LA XIFRA

2,1
per cent
es va encarir de mitjana al març la cistella d’alimentació i begudes no alcohòliques a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Washington dona ultimàtum de nou mesos per vendre TikTok

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona