Economia

Només un 14% dels càrrecs directius els ocupen dones

La bretxa salarial a Catalunya és del 15% en els empleats i del 18% entre alts càrrecs, segons un treball d’Eada i Icsa

Només un 13,8% dels càrrecs directius a les empreses catalanes els ocupen dones, una xifra que millora en la mitjana espanyola fins a arribar al 17% però que és insuficient malgrat superar la que es registra en països de l’entorn, com ara Itàlia (8%) o França (13,2%). Segons un estudi elaborat conjuntament per Icsa Grup i Eada Business School, la bretxa entre gèneres s’eixampla en les retribucions i la diferència és més alta segons sigui major la responsabilitat. Així, és del 18,1% en el cas dels directius; del 14,9% entre els treballadors i del 9,3% en els comandaments intermdis.

Aline Masuda, professora a Eada, explicava que “tant per a les categories de directius com de comandaments intermedis, tenim que, a major presència femenina, menor és la bretxa salarial. A Catalunya hi ha una menor quota de presència directiva i això es reflecteix en una major bretxa salarial, del 28,1%, i en els treballadors aquesta regla no es compleix, ja que no és una categoria que pugui prendre decisions salarials i està més vinculada al que estableixin els convenis”. A Espanya, només el 8,6% dels directors generals són homes, el 7,5% dels director comercials i el 5,4% dels directors de producció. Hi ha més presència femenina a la direcció de recursos humans (32%) i a la d’administració i finances (19,5%) i això no s’ha solucionat malgrat deixar enrere la crisi econòmica.

LA FRASE

Pensàvem que la falta de dones en la direcció era per culpa de la crisi però és un tema estructural
Indry Canchila
Sòcia a Icsa i responsable de l’informe

Un problema estructural i d’una economia “feble”

La laboral és també una revolució que han de liderar les dones si, com explicava ahir la professora Aline Masuda, “es tracta també d’una qüestió social i de redistribució de la riquesa”. “Les empreses intel·ligents ja comencen a fer canvis en aquest sentit”, explicava. En aquest sentit, les autores del treball recomanen seguir els passos de països com ara Alemanya o Islàndia, que han aprovat lleis laborals que promouen idèntiques retribucions salarials. “Però Alemanya i Islàndia són economies fortes i les seves taxes d’atur, per exemple, són molt menors a l’espanyola. De manera que les prioritats són també diferents i els canvis aquí hauran d’esperar”, explicava. “Les feines dels directius no estan dissenyades per poder tenir fills i conciliar”, es queixava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona