Economia

opinió

‘Blockchain’ i les finances del futur

Les finances globals estan en un moment de transformació sense precedents. Uns dies després del col·lapse de Lehman brothers, el 15 de setembre del 2008, el 31 d’octubre del 2008 Satoshi Nakamoto un geni de la informàtica i criptografia va escriure Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, on es descriu el bitcoin i neix la tecnologia blockchain. El blockchain és una base de dades distribuïda que conté totes les transaccions de bitcoins. Els coins són entrades en aquesta base de dades. Un enorme nombre d’ordinadors vetlla per la confirmació de les transaccions després de resoldre un problema matemàtic i el manteniment de la seqüència correcta, aquests són els miners, que disposen d’un sistema de remuneració a mesura que confirmen transaccions. El sistema és totalment descentralitzat.

Tenim dos grans debats al mateix temps, un debat tècnic sobre el blockchain i un de financer. En el debat tecnològic els aspectes a considerar són l’elevat consum energètic dels miners i la baixa velocitat de les transaccions, a Bitcoin es tarden 30 minuts a estar verificades; Ethereum és capaç de processar 13 transaccions per segon, 250 vegades més lent que altres sistemes. Una evolució de la tecnologia és probablement necessària.

Pel que fa al debat financer, en l’àmbit inversor les “lleis” d’oferta i demanda, com en molts altres actius financers, són les que afecten l’evolució dels preus, com solem dir és un mercat de traders sense un model de pricing o valoració, com succeeix amb les matèries primeres. En l’àmbit financer tenim diversos aspectes de risc, com ara la regulació pendent, la manca de models de pricing o valoració, els aspectes tecnològics esmentats i l’elevada volatilitat com a actiu financer es contraposa amb les importantíssimes revaloracions que han tingut el bitcoins i els alt-coins.

Existeix un cert consens de la comunitat acadèmica financera sobre l’enorme potencial transformador de la tecnologia blockchain com a sistema per enregistrar i efectuar transaccions d’actius financers de manera segura i barata. Com hem vist anteriorment, una evolució de la tecnologia és probablement necessària. Més incert és el futur de les criptomonedes com a actiu financer d’inversió per les raons anteriorment esmentades.

Una altra aplicació molt important són els tokens, creats en els Initial Coin Offerings (ICO). Un token és un nou terme per una unitat de valor emesa per una entitat privada basat en la tecnologia Ethereum. Els tokens tenen un potencial extraordinari per transformar les finances si la regulació ho permet en simplificar i abaratir la manera com es produeixen i distribueixin els actius financers.

Altres tecnologies estan també presents en la transformació, el Big Data i la intel·ligència artificial, la realitat virtual, l’internet de les coses, el núvol, quantum computing fins a 30 tecnologies estan destinades a canviar les finances i el món. El blockchain és una de les més importants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA