Economia

JOSÉ ANTONIO MORENO

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA MAREA PENSIONISTA DE TARRAGONA

“És la gent gran qui ha treballat per treure el país de la crisi”

L’amenaça que pesa sobre el sistema de pensions ha posat el col·lectiu de la tercera edat en peu de guerra. Els jubilats s’organitzen i no abaixen els braços.

Marea Pensionista es presenta com una plataforma per donar veu a les reivindicacions dels pensionistes i jubilats. La seva activitat és intensa, convoquen xerrades informatives, marxes i manifestacions. Pocs cops com ara s’ha vist la gent de la tercera edat tan reivindicativa. Què ha passat per arribar a generar aquest clima de protesta?
El que ha passat és que hem agafat consciència de la situació tan injusta que ens toca viure. Les protestes són més necessàries del que fins ara ho havien estat. El govern del PP ha mantingut durant dos anys la promesa que augmentarien les pensions però resulta que la pujada només arriba a una minoria. Un 3% d’augment en una pensió de 600 euros, però això què és? La teoria del pacte del PP-PNB per les pensions és totalment insuficient, els nostres companys del País Basc són els primers de denunciar-ho.
Hi ha consciència, en general, entre la ciutadania de la gravetat de l’afer de les pensions?
Hi ha de tot en aquesta vida, gent que té consciència del problema i gent que no té consciència d’això ni de res. Nosaltres observem que cada dia sumem més gent a la causa, i això ens dona raons per seguir lluitant. Quan estàs en una taula, al mig del carrer, recollint signatures de suport i veus que la gent se t’acosta, és quan realment pren valor el que fem.I no em refereixo només a la gent gran, sinó també a gent més jove que s’hi veu representada com a futurs pensionistes. Els ànims els traiem del suport que tenim. A Marea hi participem tots, els pensionistes d’avui i els qui volen ser-ho el dia de demà
Llavors, els jubilats se senten escoltats i recolzats?
Els mitjans de comunicació es dediquen a fer un tractament de la informació que beneficia els governs. Si nosaltres aconseguíssim tenir una caixa de ressonància que donés més difusió a la causa que defensem, la gent se’ns acostaria més.
En moltes llars, els avis han passat de ser una càrrega a ser un puntal de l’economia domèstica. Això els dona protagonisme, el busquin o no.
Cada vegada hi ha més gent que és conscient que a les persones grans se les ha de cuidar. La família sap molt bé l’esforç que s’ha fet. És la gent gran qui ha treballat per treure el país de la crisi, han estat els avis i les seves pensions qui han ajudat els fills i els nets. El govern ens va posar de ple en la crisi però no ha estat el govern, ni les seves mesures, qui ha donat un cop de mà a les famílies.
Vostè creu que els treballadors d’avui tenim garantides les pensions el dia de demà?
Si has treballat i cotitzat, els diners són teus. Ens estan generant el dubte per aconseguir que ens ho acabem creient. Per això nosaltres volem que les pensions, no només les d’ara sinó també les del futur, estiguin incloses en els pressupostos generals de l’Estat. Quan la gent arriba a la jubilació, ha de cobrar. El problema és que amb un govern tan summament liberal com el que tenim, la seva idea és la privatització de tots els serveis públics.
De quin govern parla, del català o de l’espanyol?
Estan en la mateixa línia. El primer lloc on es van fer retallades va ser a Catalunya, amb el senyor Mas.
No està d’acord que, si l’esperança de vida s’allarga, el sistema de pensió de jubilació s’ha de retocar?
Això ho diu qui no ha treballat mai gaire. Hi ha feines que ho permeten, però voler-ho allargar per llei és inadmissible. Quan arribes a una edat, el teu cos necessita repòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA