Economia

L’art d’ensinistrar la font energètica

Amb la creació de Webatt, Wattia Innova desplega la instal·lació de sistemes d’autoconsum amb bateria Sonnen

Wattia va suposar dur l’eficiència a una escala molt més gran

L’olotina Wattia Innova s’ha col·locat, pel seu enginy i esperit agosarat, al bell mig del canvi de paradigma energètic que ja està vivint Catalunya, des del perfeccionament dels models d’eficiència energètica dels edificis, fins a la instal·lació de bateries que escampen pel territori el nou model de productors/consumidors, és a dir que poden ser alhora autosuficients i bescanviar recursos energètics.

Gairebé un any després de la constitució –amb la distribuïdora d’electricitat Bassols–, de WeBatt –per distribuir i instal·lar les bateries del líder mundial Sonnen en sistemes d’autoconsum d’alta eficiència energètica–, el cofundador de Wattia Innova, Franc Comino, explica que en tots aquests mesos ja s’han instal·lat ja 50 bateries a Catalunya, les Balears i l’Estat espanyol. “Són projectes que no consisteixen només en acumulació d’energia, sinó també en tot un diagnòstic per assolir l’autosuficiència energètica i fer que l’usuari pugui formar part d’una comunitat de bescanvi d’energia”, com les sis que ara mateix funcionen amb Sonnen a Alemanya, Itàlia, Àustria, els EUA, Suïssa i Austràlia, i que apleguen en sistemes de generació distribuïda fins a 100.000 persones. WeBatt, per garantir l’absoluta fiabilitat de les instal·lacions, forma directament els instal·ladors, per dotar-los del seu know how. L’empresa olotina també està col·laborant amb l’enginyeria Sud Energies per oferir al centenar de socis de la cooperativa Som Energia que participen en el projecte Impuls Solar Vallès la possibilitat de completar els seus projectes de fotovoltaica amb l’emmagatzematge energètic. En paral·lel, Wattia, membre de Fundació Empresa & Clima, està desenvolupant fins a 40 projectes, “vestits a mida”, com diu Comino, en el sector de l’habitatge residencial; en hotels, amb una menció especial per al que estan construint els germans Roca, i en indústria, amb la seu central de Miquel Alimentació.

L’actual Wattia té el seu precedent en iGetech Innova, una enginyeria que responia a les inquietuds més profundes de Franc Comino, enginyer que treballava en programació industrial per a empreses com Casa Tarradellas i El Pozo i que volia aplicar tot el saber aplegat en l’eficiència energètica a l’habitatge. “La primera experiència en domòtica la vaig fer a casa meva, amb el resultat prou encoratjador d’assolir un 30% d’estalvi en despesa energètica”, explica Comino, que va reforçar la seva anomenada amb el disseny del sistema de control de climatització de l’hotel Les Cols d’Olot, projecte en què va col·laborar amb el prestigiós estudi d’arquitectes RCR, premi Pritzker 2017. A aquest projecte el van seguir d’altres en cases de clients amb poder adquisitiu, que van permetre créixer a l’enginyeria, que va passar a tenir deu tècnics i: “A demostrar que ho podíem fer per a tot el públic.” Així doncs, Franc Comino i altres socis van invertir els seus estalvis a crear EspaiZero, un exercici reeixit d’edifici 100% autosuficient energèticament, el primer a tot l’Estat, tot combinant solar fotovoltaica, geotèrmia i aerotèrmia. EspaiZero és la millor expressió de l’aportació tecnològica de Wattia, el seu SGEI (software de gestió energètica i integral) que consisteix a “triar en cada moment el millor recurs d’energia renovable que cal aprofitar.” Una altra fita remarcable va ser l’adequació de l’IES la Garrotxa, on es va aconseguir, amb un sistema de sensors que regulen els radiadors, reduir el consum de gasoil de la calefacció en un 45%, 40.000 euros en el rebut anual.

Però potser el gran triomf de Wattia, que l’ha fet mereixedora de reconeixements internacionals, va ser la xarxa de calor i fred, la Xarxa Espavilada d’Olot, endegada amb l’Ajuntament i Gas Natural Fenosa i ubicada al centre històric de la capital garrotxina, en què set edificis (40.000 m²) reben subministrament energètic 100% renovable: 600 kW de biomassa, 180 kW de geotèrmia i 25 kW de fotovoltaica, controlats per un programari que escull quina és la font més adient en cada moment i que també aprofita sistemes d’acumulació.

Agermanats amb Wildpoldsried

Wattia va aconseguir associar-se amb Sonnen després que el tinent d’alcalde de la vila on s’ubica el fabricant de bateries, Wildpoldsried, al land de Baviera, visités Olot i veiés que el canvi cultural que propugnava Wattia lligava amb el que ja havia fet aquesta vila singular, que consumeix set vegades menys energia de la que genera amb les seves instal·lacions de biogàs, fotovoltaica, tèrmica solar i eòlica.

En aquest laboratori de 2.500 habitants, Sonnen ha perfeccionat el seu sistema d’autoconsum que permet generar, emmagatzemar i consumir amb inversions que van dels 13.000 euros –per a habitatges equipats amb una potència fotovoltaica de 3 kW i 5.000 kWh de consum anual–, als 24.000 euros, en el cas de 7 kW de potència i un consum de 10.000 kWh. Els estalvis per a la vida útil de la instal·lació van dels 30.000 als 80.000 euros, i el retorn econòmic es troba entre els dotze anys, en cas de gaudir dels ajuts que lliura l’ICAEN, i els catorze anys. Els estalvis en emissions de CO2 poden anar de les 25 tones a les 90 tones, durant la vida útil de la instal·lació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona