Economia

Economia

Laboral

Autònoms o explotats?

Una condemna a Deliveroo per la seva política laboral preludia noves decisions en el mateix sentit

La Intersindical Alternativa denuncia la generalització de la figura del fals autònom en l’anomenada economia col·laborativa

La batalla contra les males pràctiques laborals d’algunes plataformes erròniament englobades dins l’anomenada “economia col·laborativa” comença a donar fruits. Fa pocs dies, el jutjat social número 6 de València va sentenciar que un treballador de l’empresa de repartiments de menjar a domicili Deliveroo (Roofoods Spain) era definitivament un “fals autònom” i que per tant era un treballador per compte aliè i que li corresponien drets com a tal. Així, Deliveroo haurà de readmetre o indemnitzar l’empleat perquè la justícia considera que l’acomiadament era improcedent. Tot i que la sentència no és ferma, és un precedent interessant per a altres processos similars que s’han engegat contra la cadena de repartiment en altres ciutats, entre aquestes Barcelona.

La modalitat de treball precari anomenada “fals autònom” és il·legal i es produeix quan una persona treballa per a una empresa com ho faria un empleat per compte aliè i amb un contracte laboral comú, però que per aconseguir la feina és obligat a donar-se d’alta al règim d’autònoms, tot i treballar en exclusiva per a una sola companyia. D’aquesta manera, té tots els inconvenients i cap dels avantatges d’una relació laboral: ha de seguir el ritme que li marqui l’empresa de manera unilateral (horari, torns, condicions), però sense que aquesta assumeixi cap de les obligacions que li marcaria un contracte.

Els portaveus de Deliveroo argüeixen que “aquest cas es refereix a un treballador concret i que no reflecteix la col·laboració entre els repartidors i l’empresa, i que aquesta, que assegura que a la resta d’Europa no té cap problema, estudiarà la sentència abans de decidir el seu pròxim pas. Però aquest no és l’únic conflicte per acomiadaments a què s’enfronta el grup. El jutjat social número 1 de Barcelona ja ha celebrat un primer judici, el primer del cas que afecta setze treballadors acomiadats a l’estiu.

Mireia Herrera, portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), comenta a aquest diari que la decisió que ha pres el jutge valencià “estableix jurisprudència” i dona bones perspectives per a la resolució dels casos pendents: “En tot cas, ens donen molta seguretat els fonaments del dossier que hem presentat per argumentar la denúncia, ja que tot són fets provats.”

Respecte al pretext esgrimit per Deliveroo, Herrera subratlla: “El fet que la pràctica els funcioni a Europa no vol dir que sigui correcta.” De fet, recorda, els empleats europeus de Deliveroo “també s’estan mobilitzant”. La portaveu sindical assenyala que tot plegat posa en dubte un model de relacions laborals que “està arribant a sectors fins ara impensables, com ara el de cures, fins i tot en tasques de moltíssima responsabilitat, amb fórmules que freguen l’esclavitud”. “Són sectors feminitzats, com ara treballadores de residències o atenció domiciliària, neteja o fins i tot educació social.” Moltes persones, a més, provenen de processos migratoris i tenen por de denunciar perquè no tenen altres oportunitats. Herrera explica que les empreses multiservei que estan estenent aquesta pràctica són “monstres”, producte de la degradació de les antigues ETT, quan, a aquestes, se’ls van exigir equiparacions. “Estan devaluant drets laborals i professionals” sotmetent la gent a un conveni menor o posant excuses com ara fomentar l’emprenedoria.

Mensakas
Extreballadors de Deliveroo estan impulsant una cooperativa per millorar les condicions laborals. Crearan una aplicació de comanda en línia i lliurament a domicili que es dirà Mensakas i pagarà als ‘riders’ uns 7 euros nets per hora. De moment han iniciat una campanya de micromecenatge a Goteo.org.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries