Economia

Els pisos turístics ocupen 4.700 empleats a Barcelona

El sou brut mitjà d’un treballador és de 19.000 euros, un 21% per sota del salari mitjà a Catalunya i un 14% per sobre del sou mitjà al sector turístic

Es calcula que hi ha més de 9.600 pisos a la ciutat

Els habitatges d’ús turístic (HUTs) legals de Barcelona generen 4.707 llocs de feina a temps complet i el salari brut mitjà dels seus treballadors és de 19.151 euros anuals, un sou un 14% més alt que la mitjana del sector turístic, un 32% més alt que el del sector de l’hostaleria i un 2% superior al del subsector hotels i similars, segons les dades que es desprenen de l’estudi “Impacte laboral dels habitatges d’ús turístic (HUTs) legals a Barcelona”, elaborat per l’economista Miquel Puig per encàrrec de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur). Amb tot, els sous estan encara un 21% per sota del salari brut mitjà de Catalunya, que és de 24.211 euros anuals. Enrique Alcántara, president de l’Apartur, justificava els salaris que es paguen perquè “són de personal de neteja o que requereixen poca formació” i assumia que aquesta és una assignatura pendent a millorar.

Segons el treball, Barcelona compta amb un total de 9.606 habitatges turístics legals i cadascun d’ells genera 0’49 llocs de treball a temps complet, la qual cosa significa que el sector dóna feina a 4.707 persones a jornada completa. El cost laboral total de cada treballador és de 25.200 euros, el que implica que els pisos turístics generen un impacte econòmic total de 118,6 milions d’euros entre salaris, cotitzacions a la Seguretat Social i similars. A més, el 80% dels treballadors del sector tenen un contracte fixe, segons el document.

Sobre la millora de les condicions laborals, el president de l’Apartur assegurava ahir que aquest és un dels reptes però demanava major inspecció laboral “per assegurar-nos que tothom treballa bé” i també incentius “per a que es valori qui fa bé les coses” i demanava que “s’erradiqui la il·legalitat”.

La mostra de l’estudi es basa en les dades de 15 empreses gestores de pisos turístics a Barcelona, que representen l’11,37 % del nombre d’apartaments turístics legals de la ciutat: 1.092 sobre un total de 9.606.

LA FRASE

Els sous són baixos perquè és una activitat intensiva en neteja i en perfils de poca formació
Enrique Alcántara
President de l’Apartur


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida