Economia

Emprenedors

Un predictor d’atacs epilèptics

Dos enginyers i un economista de Blanes ideen un dispositiu portable per avisar els pacients que arriba una crisi neurològica

Malalts de la clínica Corachán de Barcelona ja han provat els aparells i les primeres unitats estan a punt de comercialitzar-se

El grup MJN Neuroserveis acaba d’aconseguir més de 700.000 euros de finançament

MJN Neuroserveis també es dedicarà a lluitar contra l’estigmatització de les malalties neurològiques

Malalties com l’epilèpsia generen una gran angoixa a qui la pateix i al seu entorn, sobretot perquè mai saben quan vindrà la següent crisi. Els pot agafar caminant, pujant unes escales o fent un examen i aquesta incertesa és tan o més feixuga que la mateixa patologia. Millorar la qualitat de vida dels pacients preveient els atacs epilèptics és el propòsit inicial –en vindran molts més, asseguren– de MJN Neuroserveis, empresa emergent de Blanes que dissenya, fabrica i comercialitza dispositius mèdics d’alta tecnologia. El primer aparell que desenvolupa és un discret dispositiu portable en forma d’auricular que mesura el risc de crisi d’epilèpsia i avisa el pacient quan està a punt de produir-se. L’invent ha obtingut l’accèssit a la innovació dels premis Emprenedor XXI de CaixaBank i el grup acaba de tancar una tanda de finançament de 600.000 euros per tirar endavant els seus projectes.

Tot va començar fa sis anys, quan l’enginyer David Blánquez va proposar al seu company de professió Xavi Raurich i a l’economista Salvador Gutiérrez la idea de treballar en un dispositiu que fos capaç de predir les crisis de la malaltia que pateix la seva filla. Com relata Gutiérrez, CEO de MJN Neuroserveis, “era una idea absurda perquè la literatura mèdica diu que una crisi d’epilèpsia no es pot predir”, però han demostrat que és possible. Han aconseguit crear un dispositiu que registra l’activitat elèctrica del cervell i realitza un electroencefalograma continu per així alertar de variacions i punts d’inflexió. L’auricular s’ha provat ja amb pacients de la clínica Corachán de Barcelona, que ha participat en l’assaig clínic del dispositiu mèdic, anomenat Seras. Després de la primera fase, es lliuraran una vintena d’equips als participants perquè els provin a casa i s’està a punt de fer les primeres prevendes. L’aparell es comercialitzarà per mitjà del web de la companyia i també mitjançant distribuïdors especialitzats en el camp neurològic.

L’avenç obre una mar de possibilitats. Explica Gutiérrez: “L’empresa neix amb l’epilèpsia, però quan hem anat desenvolupant el producte ens hem adonat que, com que l’auricular llegeix l’òrgan més important del cos humà, el cervell, es pot aplicar a moltes altres patologies que tenen el seu origen en l’activitat cerebral.” Això significa que pot ajudar també pacients d’ictus, esquizofrènia i amb trastorns del son com són l’apnea i el síndrome de cames nervioses. A més, avisa el CEO de MJN Neuroserveis, hi ha estudis que assenyalen que altres malalties com la diabetis i el xoc hipoglucèmic provoquen importants alteracions en l’activitat del cervell, de manera que el seu dispositiu també pot tenir aplicacions en aquests casos.

Ajudes per obrir mercat

Com que ha estat centrada en la recerca i el desenvolupament dels prototips i tot just està a punt d’encetar la fase de comercialització, l’empresa no genera encara cap recurs. Hi ha un altre handicap, i és que treballen amb productes mèdics que han de passar els controls reguladors i és un procés “lent i car”. Però no només els emprenedors confien en el seu projecte, sinó destacats actors del món sanitari i emprenedor. L’any passat, MJN Neuroserveis va rebre el premi d’Acció que distingeix les millors empreses emergents catalanes i l’agència pública els ha ajudat a obrir mercat a Alemanya i la Gran Bretanya.

També van ser seleccionats pel programa Ci mti, que els ha facilitat el contacte amb els partners clínics. Paral·lelament, a començaments d’aquest any el grup va rebre un fort impuls econòmic, perquè va aconseguir un crèdit Enisa –atorgat pel Ministeri d’Indústria– de 150.000 euros i també va tancar una tanda de finançament de 600.000. La tanda va ser liderada per la fundació Ship2B i completada per la xarxa d’inversió de l’Iese i la plataforma de crowdfunding especialitzada en salud Capital Cell.

MJN Neuroserveis aspira a tancar en positiu el primer any de vendes. De tota manera, la seva ambició va molt més enllà dels números. No només volen millorar la qualitat de vida dels malalts amb el seus dispositius, sinó també destinant part dels beneficis a lluitar contra l’estigma que avui en dia encara comporten moltes de les patologies que tracten. Així, a més de destinar el 10% dels ingressos que obtinguin a R+D per millorar els actuals aparells i fer-ne de nous per arribar a més malalties, dedicaran el 5% de l’Ebitda a programes i iniciatives per afavorir la inclusió social, laboral i escolar dels malalts. “Hi ha nens epilèptics que no volen anar a l’escola per culpa de les crisis”, recorda Gutiérrez, que reflexiona: “Són malalties molt estigmatitzades i per això s’amaguen, quan el més fàcil per conviure-hi i per tenir qualitat de vida és que l’entorn les conegui.”

10
per cent
dels ingressos destinarà el grup a R+D per millorar el producte i arribar a més malalts.
20
pacients
seran els primers que a casa seva provaran els dispositius que registren l’activitat elèctrica del cervell i realitza un electroencefalograma continu.
6
anys
fa que els emprenedors de MJN van començar la seva aventura, quan un d’ells els va proposar fer un dispositiu que fos capaç de predir les crisis de la malaltia que pateix la seva filla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona