Economia

Emprenedors

Llibres amb ànima

Glòria Arquillo i Anun Jiménez són dues amigues apassionades de la literatura que van deixar-ho tot per muntar una llibreria

Van dir adeu a les seves feines, es van formar fent un postgrau a la UB i van apostar pel comerç de proximitat

Intenten donar sortida a petites editorials, sobretot en català, i també fan tallers i contacontes

Els companys de Coópolis i La Ciutat Invisible van ajudar les emprenedores a fer el pla de negoci

Els ocells, del tàndem Germano Zullo i Albertine, és “una petita joia en forma d’àlbum il·lustrat que ens ensenya que els petits detalls insignificants de la vida a vegades són immensos” i un llibre d’obligada lectura segons Anun Jiménez i Glòria Arquillo, les emprenedores que ho van deixar tot per muntar La Inexplicable. En aquesta llibreria de Sants que va aixecar la persiana al gener, les recomanacions poden ser tant una prosa de rabiosa actualitat com un recull de poemes de fa cent anys. “No necessàriament hem de recomanar novetats, treballem molt el fons”, deixa clar Jiménez, que remarca que, això sí, els llibres estan sempre “triats un per un”.

Jiménez i Arquillo tenen poc més de 40 anys i són amigues. Es van conèixer quan les dues treballaven al tercer sector, en una ONG de cooperació internacional on Jiménez va estar quinze anys. Tenien una bona feina, bon sou i bons horaris, però va arribar un moment que es van adonar que el que feien ja no els omplia i van decidir posar-hi remei. La primera que va fer el pas va ser Arquillo, que va deixar la feina i feia servir el temps d’atur per replantejar-se el seu futur professional. I va ser en aquest parèntesi que les dues amigues van muntar el joc literari que els canviaria la vida. Com explica Arquillo, va veure que en un web plantejaven el repte de llegir en un any 24 llibres de diferents categories: literatura africana, llibres amb la tapa blava, autors nascuts el mateix dia que el lector... I va proposar participar-hi a tres amigues, entre elles la que és avui la seva sòcia. “Entre llibres i copes, fèiem el que realment ens agradava, llegir i parlar de literatura.” Molta gent va començar a preguntar-los com s’hi podien apuntar i van pensar a oferir aquest servei a diferents llibreries. Va ser llavors que una tercera amiga els va animar a muntar una botiga pròpia. La guspira ja s’havia encès. “Ens vam preguntar què ens frenava, què era el que ens caldria fer i tenir per obrir una llibreria, i vam començar a investigar”, recorden les emprenedores.

Formar-se, el primer pas

El primer punt a a atacar va ser el de la formació. Arquillo havia estudiat filologia anglesa i literatura comparada i Jiménez, psicologia.Van cursar el postgrau de llibreria de la UB i els van ajudar a fer el pla de negoci els companys de Coópolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, i La Ciutat Invisible. Una pluja d’idees amb amics els va regalar el nom.“Quan van dir La Inexplicable ens va agradar molt, i després hi busques un significat, i realment avui en dia és una proesa obrir una llibreria, gairebé és un fet inexplicable”, indiquen. La botiga està a Sants perquè les dues tenien molt clar que volien fer barri i comerç de proximitat, i es reivindica com a “llibreria literària”, el que significa que no hi ha guies de viatge ni de cuina, per exemple, sinó narrativa, novel·la negra, gràfica, infantil i ficció. “Intentem donar sortida a petites editorials, sobretot en català, i també hi ha molta poesia i còmic europeu, perquè ens té enamorades.”

Com que volen acostar-se a la feina que sempre han fet els ateneus culturals, també organitzen tallers i activitats variades, però sempre al voltant d’un llibre: grups de lectura, recitals de poesia, contacontes o vermuts literaris. Com es podia suposar, tenen previst per a aquest mateix any impulsar i oferir als seus clients el joc de reptes literaris que a elles tant els va motivar.

Començar sempre costa. “El pla de negoci ja preveia que els dos primers anys serien de sobreviure com es pogués.” Han après que en aquest negoci hi ha molta burocràcia i es treballa moltes hores, però els compensa. “A vegades diem: «Ah, ja hem de tancar la persiana? Si ha passat volant...»”

24
llibres
de diferents categories van llegir les que avui són sòcies de La Inexplicable en el repte literari que va canviar les seves vides.
6
mesos
fa que la llibreria La Inexplicable va obrir al barri de Sants de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona