Economia

L’economia catalana recupera la meitat de llocs de treball destruïts des de 2007

Els nivells d’ocupació previs a la crisi econòmica s’assoliran entre 2021 i 2022, segons un estudi de ManpowerGroup

L’economia catalana ha recuperat la meitat dels llocs de treball que es van destruir durant la crisi econòmica. Entre el tercer trimestre de 2007 i el primer trimestre de 2013, es van destruir 665.000 llocs de treball i fins al primer trimestre de 2018 se n’han recuperat uns 362.000. Segons l’Índex ManpowerGroup que s’ha presentat aquest dimarts, els nivells d’ocupació de 2007 es tornaran a assolir entre el 2021 i el 2022 amb la recuperació del voltant de 300.000 llocs de treball en quatre anys, si es manté el ritme de creixement previst d’un 2% anual. Enguany el creixement serà més moderat que el 2017, quan es van recuperar 86.000 ocupats amb un creixement de l’ocupació del 2,7%, i es preveu que creixi un 2,3% el 2018 -amb 76.000 nous llocs de treball- i un 2% el 2019 -amb 65.000-. El catedràtic emèrit d’Economia Aplicada, Josep Oliver, ha celebrat que la recuperació continua per cinquè any consecutiu i ha subratllat que s’ha fet un recorregut “important” però ha puntualitzat que la “magnitud tan intensa” de la crisi econòmica de 2008 farà que es triguin gairebé 15 anys en recuperar l’ocupació prèvia.

Oliver ha subratllat que l’expansió de l’ocupació és més intensa entre els assalariats amb un augment del 14% enfront dels autònoms que creixen un 4,7%. El catedràtic emèrit i també autor de l’estudi ha ressaltat que és una “bona notícia” que indica que s’estan corregint alguns dels efectes de la crisi. Tot i això, els assalariats encara es troben un 7,9% per sota dels registres de 2007. A banda, l’ocupació assalariada és majoritàriament temporal: Entre 2013 i 2018 els contractes temporals han augmentat un 38,4% mentre que els indefinits només un 8,9%.

Tanmateix, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha explicat que tot apunta que la temporalitat continuarà sent alta però que “no és dolenta en sí mateixa” si no que cal treballar per “enfortir l’individu” perquè es pugui adaptar al mercat de treball encara que tingui llocs de treball canviants.

El catedràtic emèrit d’Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona també ha destacat que els majors guanys en la ocupació són de les jornades a temps complet (13,3%) per sobre de la millora dels contractes a temps parcial (7,3%). Oliver ha destacat l’augment de jornades de 40 i més hores (11,5%) enfront la caiguda de la subocupació (-26,7%). Encara que la jornada a temps complet continua un 11,8% per sota dels nivells previs a la crisi mentre que la parcial se situa un 18,9% per sobre. També creix l’ocupació de la població migrant: Un 17,2%, per sobre de la dels nadius (11,5%).

Es recupera l’ocupació masculina, que va patir més destrucció de llocs de treball durant la crisi, però la femenina ja suposa el 47,1% -cinc punts per sobre del 2007- i, segons Oliver, les dones no trigaran a representar la meitat del mercat de treball. “Tindrem un mercat de treball completament normalitzat”, ha dit el catedràtic. Oliver ha explicat que és una conseqüència de la “terciarització” de l’economia ja que el sector serveis ja suposa el 74% del total i els serveis han aportat un 57,6% del creixement des de 2013.

Entre els serveis, destaca l’augment de l’hostaleria, els serves a les empreses i els transports mentre que el comerç redueix la seva contribució. Oliver ha apuntat que es començaria a notar l’impacte del comerç electrònic. Tanmateix, l’informe ha destacat que durant el 2017 i el primer trimestre del 2018 s’ha apreciat una millora de l’ocupació industrial i de la construcció amb un creixement superior al dels serveis, d’un 9,5 i un 3,4% respectivament, enfront l’1,6% del sector terciari.

Cauen els ocupats menors de 35 anys

L’autor de l’estudi ha indicat que un dels canvis estructurals que es posen en evidència amb la recuperació és un canvi demogràfic que no creu que s’hagi de revertir. Entre 2013 i 2018, el pes dels joves menors de 35 anys en el total de l’ocupació s’ha reduït en 15 punts percentuals: Del 41% de finals de 2007 al 26% de l’inici de 2018. Oliver ho ha atribuït al “creixent impacte de la transició demogràfica catalana” ja que cada cop hi haurà menys gent en la franja d’edat d’entre 25 i 35 anys.

Un dels problemes que pot suposar el canvi demogràfic és d’adaptació als llocs de treball derivats de les noves tecnologies. Ho ha apuntat el director de Manpower Group a la regió mediterrània, Raúl Grijalba, que ha lamentat que actualment les empreses ja tenen un “desajust de talent” i tenen problemes per trobar treballadors amb les competències tecnològiques necessàries. En aquest sentit, tant Grijalba com Oliver han destacat la importància d’atreure talent de fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA