Economia

editorial

Trump accelera la tensió global pel comerç

Les empreses catalanes també en patiran les conseqüències si la guerra d’aranzels impulsada per Donald Trump tira endavant

Donald Trump va insistir en diverses ocasions en la darrera campanya presidencial dels EUA que aplicaria aranzels a les importacions procedents de països fins i tot amics per defensar el mercat interior nord-americà i els seus treballadors. Ara, aquesta promesa, l’està anunciant i fins i tot posant en marxa en alguns productes, com ara l’alumini i l’acer. El polèmic president, que actua amb una prepotència inequívoca, amenaça així el comerç internacional basat en la globalització. I el que és més perillós és que tanca una era d’estabilitat comercial entre els grans blocs que havia costat dues dècades de treballs, negociacions i acords signats en el darrer minut.

Certament el mandatari nord-americà ha rebut per totes bandes. El govern xinès ha tractat les conseqüències adoptades per Trump de “fatxenderia comercial” i fonts del Ministeri d’Exteriors de la segona economia del món han dit que el president dels EUA “ha perdut el sentit comú i ha virat cap a una via molt perillosa” que pot derivar cap a la guerra comercial d’abast mundial i de grans conseqüències per a l’economia global. Però la decisió de Trump no només afecta el mercat asiàtic sinó també els països europeus.

Fa pocs dies que el FMI va alertar que una escalada de tensió comercial podria fer reduir 5 dècimes el producte interior brut mundial el 2020. En aquest mateix sentit, l’OCDE també va recordar que si augmentessin els aranzels com en la dècada dels noranta hi hauria un impacte negatiu en l’economia mundial i es podria reduir fins a un 14% el nivell de vida l’any 2060.

Tot i que el comerç mundial sovint es veu com una política llunyana, el cert és que també ens afecta de prop. En el reportatge d’obertura de la publicació, expliquem que diversos experts ens han comentat que les empreses catalanes, que formen part de les cadenes globals, en patiran les conseqüències si la guerra d’aranzels tira endavant. I les pimes encara ho podrien passar més malament perquè ho tenen més difícil que les més grans a l’hora de deslocalitzar el seu valor o l’activitat en un altre lloc. Trump hauria de fer ús del sentit comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA