Economia

Videojocs ‘made in Barcelona’

GameBCN, una iniciativa impulsada conjuntament pel sector públic i privat, conté tots els elements per situar la capital catalana com a ‘hub’ europeu dels jocs de l’era digital

El món de la creació de videojocs és complex, sobretot perquè “és un sector molt passional, artístic, de creació, però també d’uns equips que han de ser conscients que si no tens projecte empresarial tampoc tindràs manera de tirar endavant el producte que has creat”, alerta Simon Lee, fundador del programa GameBCN i director general de la incubadora Península, gestora del Parc de Recerca Creativa, ubicat a l’antic Canòdrom de Barcelona, juntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), un centre que l’administració catalana vol situar com a epicentre europeu del desenvolupament de videojocs.

La iniciativa GameBCN, promoguda per l’empresa que dirigeix Lee, l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICEC) i l’ICUB, ofereix als equips que participen en el programa un itinerari de formació i mentoring durant sis mesos, un espai de treball dins del Canòdrom, una beca de 7.200 euros i la possibilitat de participar en esdeveniments de renom en el sector, com ara l’iFEST, la Game Developers Conference, el Gamelab i el Gamescom.

Perfils de negoci.

“El nostre objectiu és ensenyar-los a entrar en el mercat i professionalitzar els processos de desenvolupament i venda del producte”, explica Óscar Sahun, responsable de projectes de GameBCN, que aprofita per anunciar que han iniciat contactes amb diverses escoles de negoci: “Volem que així afegeixin a la seva oferta la formació de perfils especialitzats en aquest sector, per així poder-los incorporar als nostres equips.”

En finalitzar els mesos d’incubació, els participants presenten les seves creacions davant inversors i publishers –agències que comercialitzen i donen publicitat al producte, entre les quals, curiosament, no n’hi ha cap amb prou força en el mercat català i espanyol– durant el Demo Day, una jornada intensa que se celebra dins del Gamelab Barcelona, el congrés internacional anual de videojocs i oci interactiu. L’últim Demo day es va celebrar el juny passat i van ser cinc els equips pertanyents a la tercera edició de GameBCN que s’hi van presentar.

L’equip de Lee ja està treballant en l’organització de la quarta edició de GameBCN, per a la qual es va obrir la inscripció el primer d’agost passat. “GameBCN va sorgir de la necessitat d’adaptar el talent dels màsters al mercat, de donar-los alternatives per tirar els seus projectes endavant”, explica Lee, que es mou en el sector des del 2001, data en què va entrar a formar part de Digital Legends com a director de disseny.

Fins ara, en les tres edicions que ha organitzat, la incubadora barcelonina ha presentat un total de 21 equips de desenvolupament de videojocs, entre els quals, Lince Works, que va llançar amb èxit el seu primer joc, Aragami, de bracet de la plataforma Steam. Poc després Sony va comprar la llicència de la versió del joc per a consoles, un impuls que va ser definitiu. Ara per ara, Aragami ja ha anotat més de 150.000 còpies venudes a tot el món.

Appnormals i Stay.

Appnormals, un equip liderat per Iñaki Díaz i Daniel Moya, és un cas d’èxit de la segona edició de GameBCN. Fins ara han comercialitzat més de mig milió de descàrregues del seus jocs. L’últim, Stay, allotjat a la plataforma Steam, pel qual ha rebut diversos premis internacionals–. “Stay és un joc d’aventura a través de la conversa, en temps real, en què el protagonista és un personatge que es desperta tancat en una habitació, només acompanyat d’un ordinador. Que pugui escapar o que mori dependrà de l’empatia i de les soluciones que proposi el jugador”, expliquen els creadors. Traduït a deu idiomes, el comercialitzen, de moment, quatre marques de consoles, i a partir de l’octubre també hi haurà la versió per al mòbil.

No ha estat el primer projecte de Díaz i Moya. Van començar el 2011 amb una aplicació dirigida als entrenadors de bàsquet “que encara està activa i agrada molt”, comenten. Després van deixar les respectives feines per desenvolupar Superbarista, un joc que també va ser premiat. “I va ser quan vam decidir presentar-nos a GameBCN”, a principis del 2016. Confessen que “la vida del desenvolupador és apassionant però dura”, sobretot per la dificultat de moure’s en un mercat tan atomitzat.

A Catalunya es troben ubicades reconegudes empreses, com ara King-Barcelona, propietat de King Digital Entertainment, creadora del popular joc Candy Crush; Social Point, creada el 2008 a la capital catalana i centrada en els jocs per a mòbil; Digital Legends i Novarama, fundades el 2001, i Ubisoft-Barcelona, una marca francesa que es va establir a Sant Cugat del Vallès el 1998. A totes aquestes empreses es va afegir, l’octubre de l’any passat, Fandroid Entertainment, adquirida per Mediapro, una companyia dedicada als eSports, la modalitat de joc més popular.

‘Indies’ amb d’èxit.

A aquestes empreses més veteranes cal sumar-ne desenes de més petites, conegudes en el sector com a indies, però no per això amb menys perspectives de futur. Dels onze casos d’èxit de petits estudis independents que la DEV (Associació Espanyola d’Empreses Productores i Desenvolupadores de Videojocs) destaca en el seu últim informe del 2016, nou són companyies catalanes i situa tres videojocs incubats per GameBCN dins d’una llista dels tretze projectes amb més futur.

“El mercat dels videojocs és un factor clau i estratègic per a l’administració catalana”, assegura Lee, un interès compartit, ara per ara, per inversors i universitats.

Arriben noves tendències de joc interactiu

Al món hi ha al voltant d’1,5 bilions de jugadors, una xifra que creix any rere any sobretot per la incorporació de les noves generacions, cada cop més aviat. Les tendències fan pensar que els eSport –sobretot les sèries anuals de Fifa i PES– seguiran dominant el sector, tant per nombre d’usuaris com per xifres de facturació. Aquestes empreses han sabut incorporar el joc en línia multiusuari, tot i que també hi ha grans casos d’èxit fora de l’àmbit esportiu, com el joc Fortnite, amb milions d’usuaris. Tanmateix, serà la realitat virtual la que marcarà les pròximes fornades de videojocs, sobretot en les àrees d’educació, formació i salut. Exemples d’això se’n podran veure en el I Serious Games Camp Terrassa, el 27 i 28 de setembre, una fira sobre videojocs i tecnologies de realitat virtual i augmentada, organitzada per Humantiks.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA