Economia

Acord per apujar el sou als treballadors del govern

Els sindicats adverteixen d’un “conflicte seriós” si no es retornen les pagues extres pendents del 2013 i 2014

La Generalitat assegura que és una “prioritat”, però de moment no en fixa cap calendari

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat impulsarà un decret per incrementar fins a l’1,95% la massa salarial dels treballadors del govern. Així s’aplicarà l’increment màxim de l’1,75%, que és l’autoritzat per la llei de pressupostos generals de l’Estat i un 0,25% d’addicional. Malgrat això, els sindicats apunten que un 0,20% serien de fons addicionals, i també que no està concretat com i a qui es pagarà.

Això és el que es va acordar en la mesa general de negociació dels empleats públics, que es va celebrar ahir i en què van participar representants de CCOO, UGT i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Aquest darrer sindicat es va aixecar de la taula a mitja reunió, en desacord amb el que s’estava negociant. D’una banda, perquè no s’ha parlat de la recuperació de les pagues pendents del 2013 i 2014, tot i que ja no constava en l’ordre del dia.

Sobre aquesta qüestió, el coordinador de l’àrea pública de CCOO a Catalunya, Joan Maria Sentís, ha alertat que “si no es posen les piles” en aquest tema “hi haurà un conflicte seriós”. Precisament, durant la reunió, unes 200 persones es van manifestar davant de la seu del Departament de Treball per reclamar que se’ls paguin els diners que els deuen.

La voluntat del govern és aplicar de “manera immediata” aquests increments. Així, l’augment es percebrà amb caràcter retroactiu d’un 1,5% el pròxim 1 de gener, mentre que el 0,25% corresponent a l’assoliment dels objectius del PIB té retroactivitat a 1 de juliol. Els treballadors públics també percebran el 100% de la retribució en cas de baixa laboral des del primer dia.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va destacar que l’increment de l’1,95% és superior al que atorga l’Estat als seus treballadors, que se situa en l’1,75%. “Ens semblava que era de justícia, atès el que hem patit al llarg d’aquests anys”, va assenyalar. Tot i així, el coordinador de l’àrea pública de CCOO a Catalunya, Joan Maria Sentís, assegura que “és mentida” que els treballadors de la funció pública catalana passin a cobrar més que els treballadors de la resta de l’Estat. Detalla que hi ha tres trams en l’increment: un de l’1,5%, un altre del 0,25% i la possibilitat d’un 0,2% “procedent de fons addicionals”, els quals “encara s’ha de determinar com es paguen i a qui es paguen”, indica Sentís.

Els sindicats indiquen que l’acord d’aquest dimarts és la “ratificació” del pactat el 20 de juliol passat. “No estem decebuts. Ara estem emprenyats”, ha subratllat el representant de CCOO, ja que, tot i que amb UGT han signat l’acord, encara queda parlar de la recuperació de les pagues del 2013 i 2014. En aquest sentit, Sentís demana parlar-ne immediatament, i alerta que a principi d’octubre hi podria haver un “conflicte seriós”.

Llei d’estabilitat

El conseller Puigneró va reblar que, precisament, la recuperació d’aquestes pagues exemplifica “per què Catalunya vol tenir estat”, perquè tindria plena decisió en les seves polítiques laborals. “Ens hem de regir per una llei d’estabilitat pressupostària que imposa una regla de despesa”, va indicar. El retorn de les pagues extres és un dels temes prioritaris que marca en la negociació bilateral amb l’Estat, segons Puigneró. Exigeix una “flexibilització” dels criteris de càlcul de despesa. La portaveu del govern, Elsa Artadi, també en va remarcar el compromís, sense calendari, perquè “dependrà dels recursos de què disposi la Generalitat”.

LES XIFRES

1,95
per cent
és l’increment salarial que es va acordar ahir amb CCOO i la UGT.

LES FRASES

No estem decebuts. Ara estem emprenyats
Joan Maria Sentís
COORDINADOR DE L’ÀREA PÚBLICA DE CCOO
El retorn de les pagues dependrà dels recursos de què disposi la Generalitat
Elsa Artadi
PORTAVEU DEL GOVERN
1.500
nous mossos d’esquadra
preveu incorporar la Generalitat en els pròxims anys.

Els mossos cobraran allò pendent

El Departament d’Interior preveu pagar als agents dels Mossos d’Esquadra les hores extres pendents abans de final d’any. S’hi va comprometre davant dels representants del cos durant la reunió del Consell de la Policia, celebrada aquest dilluns. Durant la reunió es van manifestar centenars de mossos a les portes de la seu del departament. Els sindicats es van mostrar satisfets i ho van valorar com “un punt de partida per recuperar el que el cos ha anat perdent”. El director general dels Mossos, Andreu Martínez, va concretar ahir a TV3 que els agents cobraran les hores dels dispositius de les eleccions del 21 de desembre i de l’Àgora. Martínez va explicar que l’aplicació de l’article 155 i la destitució del govern han tingut “un impacte” en el retard del pagament. El cos espera la incorporació de 1.500 agents en els pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA