Economia

Els jocs de taula de Devir agafen embranzida

El grup ha crescut a l’Estat per sobre del 30% els darrers tres anys

La firma treu al mercat cada any al voltant de 50 jocs, dels quals entre 30 i 35 són novetats

El grup Devir té la seu a Barcelona des del 2017, quan l’empresa es va constituir com a grup. Fundada el 1987 al Brasil, la firma té presència en aquest país, l’Estat espanyol, Portugal, els Estats Units, Xile, Mèxic, Itàlia, Colòmbia i, des de fa unes setmanes, també a l’Argentina. Devir s’ha convertit en el principal proveïdor de jocs de taula del mercat hispanoparlant, on realitza el 80% de les seves vendes mundials.

La companyia va néixer de la idea d’uns enginyers informàtics brasilers, apassionats pel món del joc i del còmic. Primer van crear una distribuïdora de còmic nord-americà i de jocs de rol per al mercat brasiler. Quan va sortir Magic, el joc de cartes col·leccionables, el 1993, van anar als Estats Units a demanar els drets d’edició del joc per a llengua portuguesa. I del Brasil van fer el salt a Portugal, país on van fixar la seu d’una segona distribuïdora. Tres anys més tard, els propietaris de Magic van treure al mercat una altra col·lecció de cartes col·leccionables, Pokémon, i van convidar els enginyers brasilers a obrir mercat a l’Estat espanyol. Era l’any 2000, i des de llavors, Joaquim Dorca va agafar les regnes de la firma al país. Ara, Dorca és director general de màrqueting del grup.

“Volia portar a l’empresa el joc de taula, perquè les cartes col·leccionables estaven dirigides majoritàriament a un consumidor masculí, joves d’institut o universitaris, un públic urbà. I jo volia tenir productes per a les famílies”, explica Dorca.

Des de zero.

Van anar a la recerca de llicències i es van començar a endinsar en l’edició pròpia. “Era complicat, perquè llavors ni els canals de distribució, ni els consumidors i ni tan sols la nostra pròpia xarxa de venedors confiava en el producte. En aquell moment, la gent estava enlluernada amb els mòbils, internet i les consoles, però la filosofia de la companyia està centrada a oferir productes que fan passar temps de qualitat presencial a la gent”, assenyala. I va insistir en el joc de taula tossudament.

El primer joc de taula que va arribar gràcies a Dorca va ser El Senyor dels Anells, el mateix any 2000, que també va ser el primer joc cooperatiu que sortia al mercat. L’any següent va arribar Carcassonne i el 2002 ja van aconseguir els drets de Catan, l’estrella de la corona. “De Catan vam començar venent 2.000 o 3.000 exemplars l’any i ara, entre les versions en català, castellà i portuguès, en venem prop de 150.000 a la Península, i al voltant d’1,5 milions al món. Des que va sortir al mercat, el 1994, ja comptabilitza unes 30 milions d’unitats venudes. D’aquí a tres anys, ja podrem dir que és un clàssic, quan els fills dels que van començar a jugar-hi ja el puguin comprar i ensenyar”, destaca.

El grup Devir està format, des del 2017, per nou companyies amb el prefix Devir –Iberia, Itàlia, Colòmbia, Portugal, Brasil, Xile, Mèxic, Amèrica i Estats Units–, i socis de cinc nacionalitats –catalans, portuguesos, xilens, nord-americans i brasilers–. El director general és el portuguès José Carlos Fernandes, que forma tàndem amb Dorca i el director editorial, el barceloní Xavier Garriga.

Devir posa al mercat unes 50 novetats cada any, de les quals entre 30 i 35 són jocs nous de trinca. “Tenim un catàleg d’uns 300 jocs i cada setmana en traiem un de nou”, assegura Dorca. Les vendes del grup a Catalunya representen entre el 20 i el 25% del total de l’Estat. “Enguany vendrem al voltant de 120.000 jocs, dels quals només 25.000 són monolingües en català, tot i que la nostra llengua està present en les instruccions de tots els dirigits al nostre mercat.”

La facturació global del grup sempre ha anotat increments d’entre el 10% i el 12% anual. “Però, en joc de taula pur, a l’Estat hem tingut creixements per sobre del 30% els darrers tres anys, i enguany tancarem per sobre del 20%”, afirma. Tot i això, els augments més espectaculars els tenen a Llatinoamèrica: “Doblem cada any el que hem venut l’anterior”.

Coincidint amb la fira més important de jocs de taula del món, la Internationale Spieltage d’Essen, a Alemanya, aquest octubre, Devir presentarà Papua i Silk. I el novembre, al DAUhttp://lameva.barcelona.cat/daubarcelona/es, el festival barceloní dedicat als jocs –amb la creació del qual Devir té molt a veure–, “la gran bomba d’aquest Nadal: El Monstre de Colors, per jugar amb nens en edat preescolar, basat en el conte del mateix títol de l’Anna Llenas, dissenyat per Josep Maria Allué –guanyador del premi francès As d’Or infantil 2017– i Dani Gómez. És un joc molt divertit que afavoreix que els pares i educadors puguin parlar sobre emocions amb els més petits”, conclou.

DEVIR

Facturació
43 M€
Treballadors
16
Any de fundació
1987
Al canal de YouTube DevirTV es troben tutorials de la majoria dels productes que la firma té en el mercat. Una manera de simplificar el procés d’enteniment de les regles dels diferents jocs.
IVA

Una activitat no considerada cultural

El funcionament del negoci del joc de taula és molt similar al del sector del llibre, tot i que Dorca mostra el seu enuig per l’IVA que se’ls aplica, del 21%, lluny del dels llibres, que tributen al 4%. “Es veu que no som cultura”, puntualitza. No demana ajuts públics, com tenen altres sectors d’oci, com el del videojoc, però reclama als poders públics “promocionar el sector del joc de taula, abaixar l’IVA i que el DAU rutlli cada vegada millor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA