Economia

Expectació tensa a la banca pel marc legal hipotecari

Davant la “incertesa” sobre qui acabarà pagant l’impost, el sector manté les condicions anteriors a la sentència

Les crítiques per la revisió que en farà el ple del Tribunal Suprem pugen de to

La banca continuava ahir gestionant els tràmits de les hipoteques ja contractades amb normalitat, però a l’expectativa de la decisió que acabi prenent el ple del Tribunal Suprem, sobre si ha de ser el banc o el client el qui ha d’acabar pagant l’impost d’actes jurídics documentats, que en grava les escriptures notarials. El ple convocat pel proper 5 de novembre revisarà la darrera sentència del mateix tribunal, una decisió que ahir va seguir recollint una allau de crítiques des dels àmbits polítics i judicials. Mentrestant, la borsa espanyola reflectia la inseguretat tornant a caure.

Fonts de diverses empreses del sector bancari, consultades per aquest diari, assenyalen que encara és massa aviat per avaluar l’impacte immediat de la sentència del Suprem, feta pública dijous passat i que encara no està publicada al BOE. Així, es fa difícil avaluar si la demanda d’informació sobre préstecs hipotecaris es manté o ha disminuït aquests darrers dies. No obstant això, des de la banca es reconeix que la “incertesa” generada per l’anar i venir del Suprem ha provocat que molts possibles clients estiguin ajornant la decisió de contractar ara una hipoteca o bé esperar a saber si hauran de pagar o no l’impost.

En tot cas, per les hipoteques ja contractades res no ha canviat: “Estem igual que dimecres passat. No s’ha paralitzat res, ni s’han modificat les polítiques de preus, i s’estan signant les hipoteques contractades... Seguim i seguirem complint la legislació vigent, que ara mateix diu que aquest impost l’assumeix el client”, indiquen fonts del Banc Sabadell. La gestió d’una hipoteca és llarga i inclou un avançament dels diners, així que, ahir, la immensa majoria dels contractants continuaven tirant endavant els tràmits hipotecaris acordats. “Som en un punt mort, però ara mateix la tònica és de normalitat absoluta. Naturalment, seguim i seguirem l’abast que pugui tenir la sentència”, assenyalen fonts de CaixaBank. Altres entitats del sector bancari també mantenen les operacions en curs, que asseguren que continuen amb les mateixes condicions, però en espera de veure com es resol el futur del marc legislatiu.

Punt mort als jutjats

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús M. Barrientos, també va reconèixer ahir que s’ha obert un escenari “incert” amb la decisió del Suprem de revisar la jurisprudència i establir si el criteri és aplicar la sentència del febrer –en la qual s’estipula que l’impost el paguen els clients– o la de la setmana passada, en la qual pagaria la banca. Barrientos entén que l’alarma creada és “comprensible”, i alhora assegura que la revisió de la jurisprudència no és cap “marxa enrere”, perquè la sentència del 16 d’octubre “és ferma i no pot ser revisada ni pel ple de la sala”. De moment, alguns judicis sobre l’impost de les hipoteques celebrats els últims dies no tenen sentència: “Els jutjats especialitzats encara no han pres cap decisió a causa de la situació i les retardaran” fins que el Suprem es pronunciï, afirma Barrientos, que creu que hi pot haver “una allau” de demandes.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va qualificar ahir de “desafortunada” la convocatòria del ple. Robles, també exmagistrada del Suprem, remarca que és “insòlit” i suposa una “desqualificació” dels magistrats que havien pres la decisió que pagués la banca: “No és bo. Pot trencar la imatge de seguretat jurídica.” Malgrat això, el govern espanyol confia en la decisió final del Suprem: “Conec tots els magistrats i serà des del rigor i el sentit d’Estat”, afegeix Robles. La portaveu del govern, Elsa Artadi, considera “escandalós” que el TS creï “inseguretat jurídica” pels seus “canvis de criteri”. De la seva banda, Podemos va presentar ahir una demanda per presumpta prevaricació contra el president de la sala del Suprem, Luis María Díez-Picazo, per la gestió de la sentència.

La incertesa queda palesa en el mig miler de peticions d’informació que ha rebut l’associació de consumidors de banca, Adicae, a Catalunya en 4 dies. Adicae presentarà 60 demandes per reclamar l’impost als bancs en els propers 10 dies. Isabel Pons, la coordinadora, també avança: “Estarem amatents a veure què fa la banca i que no ho traslladi al client amb noves comissions.

LES FRASES

La revisió de la sentència és insòlita. No és bo. Pot trencar la imatge de seguretat jurídica
Margarita Robles
MINISTRA DE DEFENSA I EXMAGISTRADA DEL SUPREM

LES XIFRES

La sentència del 16 d’octubre és ferma i no pot ser revisada ni pel ple de la sala
Jesús M. Barrientos
PRESIDENT DEL Tribunal superior de justícia de catalunya
Estarem amatents a veure què fa la banca i que no ho traslladi al client amb noves comissions
Isabel Pons
COORDINADORA ADICAE
60
demandes
, presentarà Adicae per reclamar l’impost als bancs en els propers 10 dies.
1,5
per cent
del valor de l’immoble és el que s’acostuma a pagar de despesa per aquest impost.
És escandalós que el TS creï inseguretat jurídica amb els seus canvis de criteri
Elsa Artadi
PORTAVEU DEL GOVERN de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona