Economia

Què queda de les retallades?

Tot i que algunes mesures d’austeritat s’han revertit, encara falta molt per fer net

La despesa de serveis i nòmines es recupera, però les inversions estan molt tocades

Els més vulnerables, principals afectats

Al mes de juny, dues setmanes després d’estrenar el càrrec, Josep Bargalló va anunciar que, quan hi hagués nous pressupostos, el govern tornaria a cofinançar les escoles bressol. L’actual conseller d’Ensenyament té previst, doncs, revertir una decisió polèmica adoptada el 2012 per la seva predecessora Irene Rigau, que va reduir en un 33% les aportacions a les llars d’infants i després va traspassar tota la responsabilitat econòmica a les diputacions. Aquesta va ser una de les moltes “mesures d’austeritat” que la Convergència d’Artur Mas, que va aterrar a la Generalitat el desembre del 2012, va decidir aplicar per reduir el dèficit i complir així amb les exigències de Brussel·les i el govern espanyol. Les pitjors retallades van arribar entre el 2011 i el 2014 i, tot i que el pressupost s’ha anat recuperant, no s’ha fet net i el cop de destral encara passa factura.

Algunes de les mesures s’han revertit o s’ha anunciat que es revertiran, però cada cop són més nombroses les veus que reclamen que les rectificacions i els canvis es facin de manera més veloç i decidida, en consonància amb la millora de l’economia. L’actual bloqueig polític no ho posa fàcil i tampoc les restriccions imposades per Madrid, com ara la regla de despesa, a través de la qual l’Estat limita la despesa de les comunitats autònomes respecte a l’any precedent. Per al 2019, l’increment màxim fixat és del 2,7%.

Falten 378 milions

Segons les dades facilitades per la conselleria d’Economia, la despesa (no financera) liquidada de la Generalitat se situa, després d’arribar el 2013 al mínim de 26.228 milions, en un nivell més similar al del 2010: 29.214 milions gastats el 2010 i 28.836 milions el 2017. Encara ballen 378 milions, però, com sempre, hi ha matisos. La despesa corrent –els diners que es fan servir sobretot per prestar els serveis públics, nòmines incloses– actualment fins i tot és superior: 1.322 milions més que en l’exercici 2010. Fonts del govern indiquen que les noves necessitats de prestació de serveis han provocat noves necessitats de despesa, no existents fa vuit anys. Per exemple, l’envelliment de la població fa que els ciutadans requereixin atenció mèdica durant més anys i, paral·lelament, els tractaments són cada cop més especialitzats i, en conseqüència, més cars.

Fonts d’Economia assenyalen que “aquestes noves necessitats fan que, tot i destinar-hi més recursos, algunes mesures puntuals aplicades durant els anys de la crisi encara no s’hagin pogut revertir”, com la recuperació de les pagues extres dels funcionaris del 2013 i el 2014, ja que “ les noves necessitats assistencials s’han anteposat”. Els sindicats denuncien precisament que els pressupostos de cada departament continuïn empetitits tot i haver augmentat les necessitats i el nombre d’usuaris (els alumnes, per exemple, en el cas de les escoles).

De tota manera, el govern sempre ha defensat que la prestació de serveis es prioritzés davant necessitats menys bàsiques, així que la clatellada feta a les inversions, en canvi, està lluny de recuperar-se. Tot i que hi ha inversions que surten en altres apartats dels pressupostos, la majoria s’inclouen en el capítol de la despesa de capital, que passa dels 2.760 milions del 2010 als 1.059 actuals, la quantitat més baixa d’aquests vuit anys.

Si ens fixem en l’evolució del conjunt del sector públic (Generalitat i empreses públiques), la inversió cau de 4.890 milions el 2010 a 1.288 milions el 2013. Ha anat pujant fins als 1.575 milions pressupostats el 2017, però la partida s’hauria de triplicar per arribar als nivells de fa vuit anys. El fre inclou obra pública, des de noves construccions fins a reformes, i tot i que s’ha promès reactivar inversions prioritàries, ha impactat en totes les àrees.

En el món educatiu, “el problema és que en els primers anys de retallades els centres van fent, però arriba un moment en què falten diners per a equipaments, però també material fungible, jocs i moltes altres coses”, lamenta la Fapac. La seva presidenta, Belén Tascón, i també Nani Romero, mestra i membre de l’Assemblea Groga, assenyalen que, en vista d’aquestes mancances, moltes associacions de pares i mares estan canalitzant aportacions per pagar vetlladors de menjador o psicopedagogs i alerten que això potencia les desigualtats socials.

Les veus més crítiques recorden que darrere les retallades sempre hi ha un component ideològic i critiquen que la tisorada hagi afectat molt més l’escola pública que la concertada, i que en la sanitat, per exemple, s’hagi afavorit la derivació de pacients cap a centres concertats i privats. Aquesta és una de les principals queixes dels sindicats, ja que mentre la sanitat pública es deteriora, la sanitat privada va acumulant ingressos. El pressupost als centres públics s’ha vist retallat un 10% des del 2010. Les xifres indiquen que les empreses asseguradores i sanitàries ingressen un 16% més en els últims cinc anys.

Els professionals de la sanitat alerten que estan sobrecarregats de feina i que hi falten facultatius i més recursos. Tampoc les condicions laborals hi ajuden, amb uns sous més baixos que en altres comunitats autònomes. “Els sous base són més alts en altres llocs com ara València”, explica Jordi Cruz des del Sindicat de Metges de Catalunya.

Creix l’índex de pobresa

Les polítiques d’austeritat han deixat tocades sobretot àrees com l’educació, la sanitat i el benestar social, els tres pilars bàsics de l’estat del benestar, amb un impacte directe en la reducció de les desigualtats socials. El tercer sector alerta que les retallades han incidit en uns anys en què la crisi s’ha acarnissat amb els més desafavorits i, tot i que ara es parla de recuperació, és clar que hi ha una part de la població que no percep aquestes millores. L’índex de pobresa infantil es va situar en el 28,5%, el 2017, un percentatge 4,5 punts superior al de l’any anterior, segons dades de l’Idescat. Aquest indicador mostra una realitat que també s’observa en dades com ara l’exclusió residencial i la taxa de risc de pobresa en el treball.

Des del sector, asseguren que s’ha frenat la destrucció de llocs de treball, però ha estat necessari l’esforç d’entitats i professionals que presten serveis per mantenir-los en un moment en què cada vegada hi ha més demanda. Laia Grabulosa, directora de la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social, explica que la congelació dels preus dels serveis ha obligat diverses entitats a “fer mans i mànigues per mantenir la qualitat i fer front als endarreriments en els pagaments”.

LES FRASES

Les escoles van fent, però arriba un moment en què falten equipaments, però també material
Belén Tascón
presidenta fapac
Les entitats fan mans i mànigues per mantenir la qualitat i assumir els pagaments
Laia Grabulosa
dir. confederació tercer sector


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA