Economia

Catalunya manté el seu atractiu per als inversors

El president Torra assegura que “l’Estat ha actuat directament contra els interessos de l’economia catalana”

Davant un miler de professionals de l’economia i l’empresa aplegats en la jornada anual del Col·legi d’Economistes de Catalunya, el president de la Generalitat va transmetre ahir un missatge d’optimisme respecte a l’impacte que el procés independentista hagi pogut tenir en el panorama econòmic. “Fa un any, les previsions eren apocalíptiques, però els fets i les dades desmenteixen aquests mals averanys, perquè ni les empreses han marxat, ni les exportacions ni les inversions han caigut dramàticament”, ha remarcat Quim Torra. El país manté l’atractiu i “continua sent un dels millors llocs d’Europa per invertir”. I això malgrat la política del govern de l’Estat espanyol, que ha “afavorit” la marxa d’empreses o la retirada de dipòsits des de “La Zarzuela i La Moncloa”, ha afirmat Torra. “L’Estat ha actuat directament contra els interessos de l’economia i les empreses catalanes... Però la realitat ha posat les coses al seu lloc”, assegura. El govern recorda que el PIB català creix per sobre de la mitjana espanyola i europea, un 2,7% en l’interanual del tercer trimestre d’aquest any. Són dues dècimes per sobre del de l’Estat i una per sobre de la zona euro: “Catalunya i les seves ciutats porten 19 trimestres consecutius creixent i 7 anys assolint rècords exportadors”, recorda Torra. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, també ha subratllat que “Barcelona i Catalunya han estat víctimes d’un maltractament important en termes de finançament i inversions, que han llastrat possibilitats de desenvolupament econòmic i han generat injustícies socials”.

Suport al pressupost

Pisarello considera que aquest escenari es pot compensar amb “la important oportunitat del debat pressupostari”. El líder dels comuns al consistori barceloní torna a reclamar així el suport dels partits del govern català als comptes de l’executiu socialista, al qual Podem i les seves confluències donen suport: “Si estem disposats a arribar a acords per decrets i mesures concretes, hem de ser capaços de considerar el pressupost com una mesura concreta més, que no ens ha de fer renunciar a cap dels nostres anhels democràtics”, ha dit. Pisarello considera que la probable pròrroga del pressupost espanyol “limitaria la capacitat inversora de totes les administracions, amb conseqüències negatives per a l’economia”. El degà del Col·legi d’Economistes, Anton Gasol, subratlla: “La nostra més lleial col·laboració amb les entitats democràtiques i representatives del país.” Gasol també aposta per “un nou model de metròpoli a Barcelona basat en un creixement urbà sostenible i inclusiu”.

LA FRASE

Catalunya i Barcelona han estat víctimes d’un maltractament inversor que ha generat injustícies socials
Gerardo Pisarello
PRIMER TINENT De BARCELONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona