Economia

L’elèctrica pública de Barcelona tindrà tarifes de mercat

La comercialitzadora, però, oferirà contractes a mida per ajustar preus

Abastarà, com a molt, 20.000 famílies

L’empresa de comercialització elèctrica creada per l’Ajuntament de Barcelona –que des del passat mes de juliol ja abasteix els equipaments municipals, l’enllumenat públic i els semàfors– es prepara per fer el salt al mercat domèstic, tot i que ho haurà de fer en unes condicions molt encotillades. Des d’ahir, tots els habitants de l’àrea metropolitana que vulguin contractar l’empresa ja es poden inscriure a la llista del seu lloc web –barcelonaenergia.cat– amb la perspectiva que els començarà a donar servei a partir de l’1 de gener de 2019. Tot plegat, però, té un condicionant determinant. Com que es tracta d’una societat que està estructurada com un organisme que depèn del consistori, només podrà dedicar el 20% del seu volum de negoci al mercat privat. Traduït en números, això vol dir que, almenys d’entrada, únicament subministrarà a 20.000 famílies de tot l’arc metropolità, a tot estirar. Tenint en compte que només a Barcelona ciutat s’estima que hi ha més de 650.000 llars, ja es veu que la seva capacitat d’incidència serà més aviat limitada. Si la demanda de clients potencials és molt elevada –la donada d’alta es farà per criteris d’ordre d’inscripció–, el govern d’Ada Colau ja estudia formules legals per ampliar el marge de cobertura. Per començar, però, pam a pam.

Durant la presentació ahir d’aquesta nova etapa de Barcelona Energia, el regidor de Presidència i arquitecte del projecte, Eloi Badia, va reconèixer que no es podrà competir en termes de preus amb les grans elèctriques, perquè es tracta d’un sector amb marges acotats i una regulació severa. Ara bé, tot i això, va destacar que, com que és una comercialitzadora pública, el seu propòsit central no serà buscar el benefici i, per tant, part de la seva activitat anirà destinada a contactar els clients per oferir-los els serveis més adients per a les seves pautes de consum. Segons va manifestar Badia, només ajustant la potència contractada a les necessitats reals de l’usuari o família, l’estalvi a la factura pot ser més que notori. I això és el que oferiran. Igualment també crearan nous models tarifaris, per bonificar, per exemple, a les llars que disposen de plaques fotovoltaiques. Per l’alcaldessa Ada Colau, que també va ser a la presentació, aquesta “transparència”, que va contraposar a “l’opacitat” de les grans companyies”, permetrà que els ciutadans acabin pagant uns rebuts “més justos” que no pas ara.

Barcelona Energia no produirà corrent i, per tant, l’haurà de comprar al mercat, com fa tota comercialitzadora. Ara bé, el consistori de la capital catalana assegura que només s’adquiriran energies renovables certificades. De les que són d’origen fòssil, res de res.

LA FRASE

Allà on fins ara hi havia opacitat, ara hi haurà transparència perquè es pagui una factura més justa
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

LA DATA

01.01.19
començarà
a donar servei Barcelona Energia als abonats particulars que s’hagin donat d’alta prèviament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona