Economia

Estats Units, Canadà i Mèxic signen la renovació del seu tractat comercial

El T-MEC no entrarà en vigor fins que no el ratifiquin els parlaments dels tres països nord-americans

Trump presenta l’acord com un gran triomf de la seva política proteccionista

Estats Units, Canadà i Mèxic han signat aquest divendres l’acord comercial conegut com T-MEC, que substitueix el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN).

El renovat pacte comercial ha estat rubricat a Buenos Aires pel representat de Comerç Exterior nord-americà, Robert Lighthizer; la ministra d’Afers Exteriors canadenca, Chrystia Freeland, i el secretari d’Economia mexicà, Ildefonso Guajardo. El document s’ha formalitzat després que els presidents d’Estats Units, Donald Trump, i Mèxic, Enrique Peña Nieto, i el primer ministre de Canadà, Justin Trudeau, signessin un document simbòlic en el que instaven els seus respectius ministres a tancar l’acord comercial, en un acte al marge de la cimera de líders del G-20 que se celebra a la capital argentina.

Mèxic i Canadà havien exigit com a requisit per donar el vistiplau al tractat que se’ls eximís dels aranzels del 25% a les importacions d’acer i del 10% a les d’alumini imposades per l’administració Trump. Finalment, però, s’han plegat a signar-lo sense haver-ho aconseguit.

Entre els canvis més importants del T-MEC (conegut per USMCA en anglès) figura la norma que almenys el 75% de les parts dels automòbils han de ser fabricades a nord-amèrica, davant el 62,5% que establia el TLCAN. També estableix que entre el 40 i el 45% de vehicle haurà de ser produït per treballadors que guanyin com a mínim 16 dòlars a l’hora.

El pacte ofereix un major accés al mercat canadenc als productors lactis dels EUA i inclou noves provisions sobre comerç digital i propietat intel·lectual.

L’acord no entrarà en vigor fins que no sigui ratificat pels parlaments dels tres països. La seva aprovació al Congrés dels Estats Units és incerta, ja que probablement no s’examinarà fins l’any vinent, quan una nova majoria demòcrata agafarà les regnes del cambra.

Satisfacció de Trump

Trump ha presentat el nou pacte com un triomf de la seva posició proteccionista en matèria comercial. Va ser el president nord-americà el qui va insistir en renegociar el TLCAN, en vigor d’ençà de 1994, perquè el considerava un “desastre”. A parer seu, el T-MEC és “revolucionari” i assegura un “futur de prosperitat i innovació” per a les tres economies nord-americanes.

“Aquest és un acord modèlic que canvia per sempre el panorama comercial”, ha subratllat durant l’acte a Buenos Aires. “Tots el nostres països es beneficiaran enormement” de l’acord, que ha definit com “probablement el major acord comercial assolit mai”.

Segons ell, el T-MEC afavorirà la creació de “feines ben pagades al sector de les manufactures” i, a més, suposa “un acord fenomenal per als agricultors” dels EUA.

La signatura s’ha produït coincidint amb l’últim dia al poder del president mexicà, Enrique Peña Nieto. El seu successor, Andrés Manuel López Obrador, s’ha sumat a la renegociació del pacte en la seva recta final i ha donat suport al text definitiu.

Trump ha volgut donar les gràcies a Peña Nieto i li ha desitjat “el millor”. “És un home especial i ha fet realment un gran treball”, ha reconegut. “El felicito per acabar la seva presidència amb aquesta gran fita”, ha afirmat en al·lusió a la signatura del T-MEC.

Tot i les tensions bilaterals entre Trudeau i Trump, aquest ha definit el primer ministre canadenc com el seu gran “amic”. “Les batalles a vegades generen grans amistats”, ha explicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA